Konrád

Don Giovannitól a Klezmer-szvitig

2006.07.07. 00:00

Programkereső

Operagálával kezdődik vasárnap, július 9-én este fél kilenckor a Bazilika előtt rendezett Belvárosi Nyári Koncertek sorozata. A Szent István téri nyitóhangversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikál.
e3060d79-c438-429a-99db-5e63e9111d15

Az est karmestere Medveczky Ádám lesz, az áriák és duettek Bazsinka Zsuzsanna, Gál Erika, Fekete Attila, valamint Fokanov Anatolij tolmácsolásában hangzanak fel. A vasárnap esti hangverseny a Don Giovanni-nyitánnyal kezdődik, s az operagála műsorában Mozart mellett Verdi, Puccini, Donizetti és Leoncavallo művei kaptak helyet. A sorozat következő estje július 14-én lesz, amikor a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara muzsikál. Hangversenyükön – amelynek dirigense a zeneszerző-karmester Mladen Tarbuk lesz – Glinka Ruszlán és Ludmillája, valamint Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzik fel, továbbá az est programjában Dvorák Gordonkaversenye is szerepel Fenyő László előadásában.

Különleges koncerttel folytatódik a sor, hiszen húsz ország tehetséges, fiatal muzsikusaiból alakult nyár elején a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar, és az együttes a bemutatkozó kecskeméti koncert után másodszor Budapesten lép pódiumra. A Bazilika előtti, július 16-ai, vasárnapi hangversenyükön a két névadó egy-egy szerzeménye, Bartóktól a Magyar képek, Kodálytól pedig a Háry-szvit hangzik el, s a közönség még Mozart A-dúr zongoraversenyét és Liszt Les Préludes-jét is meghallgathatja. Az est karmestere az együttes vezetője, Vásáry Tamás, szólistája pedig a több hazai és nemzetközi megmérettetésen sikerrel szereplő ifjú zongoraművész, Farkas Gábor lesz. Ezután a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar koncertje következik július 19-én. A hangversenyt Ligeti András vezényli, szólistája pedig Környei Zsófia hegedűművész lesz. Estjük Mozart Figaro házasságának nyitányával kezdődik, majd Mendelssohn Hegedűversenye csendül fel. A programban még Dvorák IX. „Új világ” szimfóniája, valamint Brahms Improvizációk hegedűre és zenekarra című alkotása szerepel.

A sorozat zárókoncertjén, július 25-én a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ad koncertet Hollerung Gábor dirigálásával. Az est szólistája Oláh Vilmos hegedűművész lesz. A hangversenyen Mozart Haffner-szimfóniájának, Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának és Pánczél Tamás Klezmer-szvitjének tapsolhatnak az érdeklődők.