Béla

A Cantemus Vegyeskar nagydíjat nyert Goriziában

2006.07.11. 00:00

Programkereső

Július 9-én Szabó Soma vezetésével érte el a kiemlkedő eredményt a nyíregyházi kórus. A 45. alkalommal, Olaszországban megrendezett eseményről az együttes négy első, két második, három különdíjjal és a nagydíjjal tért haza.

A nagyszabású kórusversenyen, melyet Európa öt legrangosabb versenyei között tartanak számon összesen 39 kórus - köztük négy magyar - mérkőzhetett meg egymással. Az együttes a kétkórusos kategóriában és a három kötelező mű előadásáért kapott első helyezést. Az egyik kötelező műért és Szabó Soma műsorvűlasztásáért különdíjban részesültek. Folklór kategóriában közönségdíjat, és további más kategóriákban két második díjat nyertek. Továbbá elnyerték a verseny nagydíját.

A nagydíj elnyerésével a Cantemus jogot nyert a 2007-ben sorra kerülő, a kóruséneklés legnívósabb megmérettetésének tekintett Európa Nagydíj versenyen való indulásra. Az idei Európa Nagydíjat egy amerikai vegyeskar nyerte a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar előtt Tolosában.

b0f014c9-cf15-4504-b4c9-fc805a25e8b6

A Cantemus Vegyeskar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola volt növendékeibõl alakult. Kezdetben alkalmanként jöttek össze az "öreg diákok", hogy Szabó Dénes vezetésével nagyszabású eseményekben működjenek közre, például az Iskola 100 éves évfordulóján, Thomas Tallis 40 szólamú motettájának megszólaltatásában.Egyik fellépés hozta a másikat így 1994-ben a kórus meghívást kapott Castelgandolfoba a Pápa nyári rezidenciájára, hogy Bach Magnificatját és a h-moll mise Credoját előadja a Pápának.

1998-tól a tagok igénye és a Nyíregyházi Városi Vegyeskar feloszlása állandó társulattá szervezte az együttest. Az "Éneklõ Magyarország" minősítõ versenyen 1999-ben "Hangversenykórus Cum Laude" címet nyertek. Magyarországon kívül Erdélyben és Litvániában adtak eddig koncerteket. A kórus karnagya 1998 óta Szabó Soma, a Banchieri Énekegyüttes baritonja és művészeti vezetője.

2001 áprilisában a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen bizonyíthatták tudásukat, majd májusban újabb nagyszabású mű bemutatójára vállakoztak. A Szabolcsi Szimfónikus Zenekarral közösen, Liszt Koronázási Miséjét tűzték műsorra. 2002 nyarán az itáliai Arezzo városában 29. alkalommal megrendezésre került Nemzetközi Kórusversenyen vettek részt.