Konrád, Tivadar

Boldog születésnapot, Őfelsége!

2006.07.19. 00:00

Programkereső

Erzsébet királynő 80. születésnapja alkalmából az udvaroncok „Egy kis születésnapi zenével” örvendeztették meg uralkodójukat.
64cff401-0cc6-4a2f-9cd0-7f018f6c6067

Andrew Motion és Sir Peter Maxwell Davies (barátainak Max) hosszú idő után először fogtak össze, hogy egy vadonatúj kantátával köszöntsék királynőjüket. A művet a királynő és férje, Edinburgh hercege jelenlétében mutatják be Őfelsége 80. születésnapja tiszteletére.

Motion Arany szabály című versét Max először orgonakíséretes himnusszá dolgozta fel, hogy a királynő valódi 80. születésnapja (2006. április 21.) után két nappal, Szent György napon a Windsori Szent György kápolnában tartandó istentiszteleten adják elő. A vers számára azonban teljesen más formát kínált az az előadás, amelyet a BBC Szimfonikus Zenekara, a Skót Gárda Rézfúvós Együttese és az ország különböző kórusaiból kiválasztott 250 gyermek szólaltat majd meg július 19-én este nyolc órakor a Royal Albert Hallban.

A különleges hangversenyt a Proms Fesztivál keretein belül rendezik meg. Az idei fesztivál tematikáját a jubileumi évüket ünneplő Mozarton és Sosztakovicson kívül Smetana és Dvorák művei határozzák meg. A hangversenyeket, és a születésnapi koncertet több rádió éls TV csatorna, többek között a Bartók rádió is közvetíti.

A Proms Fesztiválnak idén magyar vonatkozása is van. Augusztus 16-án a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye lesz látható és hallható a Royal Albert Hallban és a Trafalgar Square nagy kivetítőin. Fischer Iván vezényel majd, és Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Igor Stravinsky műveit szólaltatják meg, Garrick Ohlsson, amerikai zongoraművész közreműködésével.