Márk

Beethoven a parkban

2006.07.20. 00:00

Programkereső

A Brunszvik-kastély festői környezete és Beethoven emléke is hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzeti Filharmonikusok hagyományos martonvásári Beethoven-estjei nagy népszerűségnek örvendenek. Idén ezek a koncertek július 22. és augusztus 5. között zajlanak.
6e9c6e47-0216-4a2f-9cce-08e69c32d3f4

A Nemzeti Filharmonikusok és jogelődjük, a Magyar Állami Hangversenyzenekar 1958 óta minden nyáron rendeznek Beethoven-koncerteket a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában. A kastélyban (amely ma az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének ad helyet) működik egy Beethoven Emlékmúzeum, amely a zeneszerző magyarországi – és közelebbről martonvásári – kapcsolatait, kötődését is bemutatja. Beethoven jó barátságban volt a Brunszvik családdal, többször időzött a kastélyukban, és néhány híres művét (pl. az Appassionata és a Holdfény szonátát) is itt komponálta.

A mostani koncertekre szokás szerint három egymást követő szombat este kerül sor. Az első, július 22-i hangversenyen a komponista egyetlen, ám annál közkedveltebb hegedűversenye hangzik el, a szólista a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyik koncertmestere, Koppándi Jenő lesz, aki június végén Franciaországban másodmagával képviselte Magyarországot a 80 ország muzsikusaiból verbuvált Világzenekarban. A versenymű után a viszonylag ritkábban játszott II. szimfónia szólal meg, az est karmestere a Nemzeti Filharmonikusok állandó vendégdirigense, Berkes Kálmán.

Július 29-én az együttes főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán áll majd a karmesteri dobogón, s egy nagy tehetségű ifjú zongorista, Fejérvári Zoltán mutatkozik be a IV., G-dúr zongoraverseny szólistájaként. A művet két szimfónia, az I. és a VIII. foglalja keretbe. Az augusztus 5-i harmadik hangverseny műsorán két rendkívül népszerű szimfónia, az V. és a VII. szerepel, Antal Mátyás vezényletével.

Július 22., július 29., augusztus 5. Martonvásár, Brunszvik-kastély parkja (az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete), 19:00, a Nemzeti Filharmonikusok hangversenysorozata.