Csilla, Noémi

Varsói mesterhármas

2006.07.24. 00:00

Programkereső

Érdi Tamás zongoraművész a múlt héten Varsóban járt. A 26 éves művész három koncertet adott a Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
babe4f04-77cd-4e70-b6e9-70c1bea52d98

Az első koncertre a wilanówi kastélymúzeumban került sor, ahol Érdi Tamás – a Bartók-Mozart év kapcsán – a két zeneszerző műveiből állította össze műsorát, s a ráadásnak néhány Chopin-művet játszott el.

A művész vasárnap Európa egyik legnagyobb parkjában, a Lazienkiben koncertezett. Itt ritkán léphetnek fel külföldiek, mivel köztudottan csak teljes Chopin-programmal lehet a publikum elé kiállni. A több ezer néző nagy lelkesedéssel fogadta a műsor végén Bartók Allegro Barbaróját.

Antoni Grudzinski, a Chopin Társaság nagy tiszteletnek örvendő elnöke ezt mondta: „Fantasztikus művészt ismerhettem meg Érdi Tamás személyében, aki ifjú kora ellenére úgy játssza Chopint, mint egy érett, ötvenéves művész. Sokan ott hibáznak, és nem tudnak túllépni az átlagon, hogy valamit hozzá akarnak tenni Chopinhez. Nos, ez hiba! Tamás viszont pontosan azt játszotta, amit Chopin megírt, amit érzett és át akart adni a publikumnak. Köszönöm a Magyar Kulturális Intézetnek, hogy elhozta nekünk ezt a már most nagy művészt. Az Intézet igazgatójával már meg is állapodtunk, hogy jövőre Zelazowa Wolába, Chopin szülőházába hívjuk meg Érdi Tamást egy koncert erejéig.”

A mesterhármas utolsó állomása a Powsini Botanikus Kert volt. A koncertekről a lengyel közszolgálati televízió is beszámolt.