Csilla, Noémi

Zenei ünnepek ősi helyszíneken

2006.07.24. 00:00

Programkereső

Negyvenedik alkalommal rendezik meg a Nyírbátori Zenei Napokat 2006. augusztus 11. és 20. között. A rendezvénysorozat keretében nyolc ősi, műemléki helyszínen tizenhat koncertre kerül sor.

Az operaműfaj kedvelőit két előadással is várják: augusztus 12-én a nyírbátori Múzeum udvarán Verdi Rigolettója lesz látható (a főbb szerepekben: Bancsov Károly, Kertesi Ingrid, Pataki, Adorján, Molnár Mária, Szilágyi János, Sándor Árpád, közreműködik: a Kolozsvári Magyar Opera Ének-, Zene- és Tánckara, rendezte és vezényel: Selmeczi György); augusztus 18-án pedig Wagner-estre kerül sor a nyírbátori Református templomban, ahol a Lohengrin Előjátéka és a II. felvonás jeleneti mellett a Trisztán és Izolda II. felvonása lesz hallható (közreműködik: Kolonits Klára, Wittinger Gertrúd, Mathias Schulz, Molnár Mária, Molnár Levente, Sándor Árpád, Pataki Adorján, a Debreceni Kodály Kórus és a Kassai Filharmonikusok, vezényel: Selmeczi György). Könnyedebb kikapcsolódást ígér a Színház- és Filmművészeti Egyetem „Pardon! Operett” című előadása augusztus 16-án 19 órától a nyírbátori Múzeum udvarán.

A Mozart-év alkalmából a kétszázötven éve született komponista egyházzenei alkotásaiból rendeznek hangversenyt augusztus 13-án 19.30-tól a nyírbátori Római katolikus templomban, amelynek fellépői Miks Adrienn, Wittinger Gertrúd, Szerekován János, Cserhalmi Ferenc és a Debreceni Kodály Kórus lesznek. A vokális műfajok kedvelőinek figyelmébe ajánlható ezen kívül a Discantus énekegyüttes reneszánsz és huszadik századi művekből összeállított koncertje is, amelynek a máriapócsi Görög katolikus templom ad otthont augusztus 19-én 19.30-tól.

9cbf3ab9-1d43-4726-be00-33c520c0eb29

A népzene iránt érdeklődők Lovász Irén és Mizsei Zoltán Égi hang című előadásaira látogathatnak el augusztus 14. 19 órakor a csarodai Református templomba, illetve augusztus 15-én 19 órakor a nyírbélteki Római katolikus templomba. A szervezők külön figyelmet fordítanak a fiatalok zenei kultúrájának alakítására; nekik szól A brémai muzsikusok című meseopera, amelyet a kecskeméti Miraculum Gyermekkar, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem növendékei adnak elő augusztus 11-én 16 órától a nyírbátori Kulturális Központban. A Nyírbátori Zenei Napok záróeseménye Kocsis Zoltán és a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának Liszt-estje lesz augusztus 20-án 19.30-tól a nyírbátori Református templomban.

A komolyzenei hangversenyeken kívül a fesztivál egy nagyszabású Nemzetközi Történész Találkozónak is helyet ad, ahol a meghívott vendégek és az érdeklődők „A Báthoriak kora” címmel a Báthori-család és Európa kapcsolatáról hallhatnak előadásokat.