Sándor, Ede

Szimfonikusok: vége a dalnak?

2006.07.26. 00:00

Programkereső

Pengeélen áll két szimfonikus zenekar sorsa: a Magyar Telekomé és a MÁV-é. Az előbbiről azt hallani, a Zeneakadémiához csatlakozva működik tovább, az utóbbinál az a kérdés, a veszteséges vasúttársaság képes-e folytatni a kulturális szponzorációt.

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar sorsával kapcsolatos hírt az internetes zenei portál, a Fidelio online fórumozója röppentette fel. Szerinte az utolsó társulati ülésen bejelentették: a 2006-2007-es évad után megszűnik az együttes, amely 2007-ben lesz 100 éves. Azt is írja a bennfentes: a Telekom a Zeneakadémia gyakorló együttesét fogja támogatni az összegből, amelyet Ligeti András nemzetközi hírű, kiváló karmester és a Zeneakadémia karmester tanszékének professzora irányít majd. A legképzettebb muzsikusokat megtartják a zenekarból, és ők tanítják a hallgatókat.

Megkérdeztük a Postás, Matáv, majd Telekom neveken ismert zenekar ügyvezetőjét, mi igaz a hírből, de Bolvári-Takács Gábor nem nyilatkozott az ügyről. A Magyar Telekom Nyrt. kommunikációs igazgatójához, Nagy Bálinthoz fordultunk, aki annyit mondott el, hogy közös gondolkodásba kezdtek a zenekar vezetőivel. Egyelőre nincs kiforrott elképzelés, de az biztos, hogy mindenképpen meg akarják tartani a zenekart. Hogy milyen formában, arra csak ősszel tud válaszolni. A szűkszavú nyilatkozatok dacára - nevét eltitkoló informátorunktól - megtudtuk, az átalakításra pénzügyi gondok miatt van szükség. A Telekomtól jelenleg kapott 380 millió forint nem elegendő a zenekar fenntartására, a távközlési cég viszont 2007-től nem hogy emelni, de szinten tartani sem tudja ezt az összeget.

Megkérdeztük a harmadik felet, a Zeneakadémia rektorát is. Mivel még nem született meg a döntés, Batta András csak annyit mondhatott: ha közelebb kerül a Telekom zenekar a Zeneakadémiához, az azt jelenti, magasabb szintre kerülhet a zenei életben. A kezdeményezést egyébként üdvözli.

A napi hírek szerint a MÁV is súlyos anyagi helyzetben van, így felvetődött a kérdés: mi lesz a profiljától különböző, általa fenntartott zenekarral. A MÁV Szimfonikusok ügyvezetője, Lendvai György attól tart, a MÁV társadalmi szerepvállalásáról a felettes szerv dönt majd. A vasúttársaság vezetői többször hangsúlyozták a zenekar értékeit, még az is elhangzott, hogy ez az egyetlen európai szintű szolgáltatásuk. Lendvai szerint hasonló imázshordozóba milliárdokat kell fektetni, míg a MÁV a 370 milliós büdzsébe 220 milliót fizet. A megállapodás megvan erre az évre, de nem tudni, megkapják-e a pénzt a válságos helyzetben.

Mi vár az együttesre, ha csökken a támogatásuk? - kérdeztük. Az ügyvezető nem akar a legrosszabbra gondolni, azaz arra, hogy a MÁV egy fillért sem ad a jövőben. Mivel ő sem tud még egy cégről, amely átvenné a finanszírozásukat, ez azt jelentené: - stílusosan - vége a dalnak. Ez egyébként 1994 óta fenyegeti őket, azóta, hogy alapítványi formában működnek. (Ma már nosztalgiával emlegetik, hogy korábban a szimfonikus zenekar ugyanolyan csoportfőnökség volt, mint a Nyugati pályaudvar; sőt az ötvenes években a zenészek vasúti egyenruhában játszottak.) Ha csökken a pénz, akkor át kell alakítani az együttes működését és a repertoárját. A MÁV Szimfonikus Zenekar fenntartása nem gazdasági kérdés, hanem üzletpolitikai - jelentette ki Lendvai György.

A MÁV sajtóosztályán kérdésünkre elmondták: cégük továbbra is támogatja a zenekart, de még nem tudni, hogy mekkora összeggel.