Konrád

A Bartók rádió szeptemberi hírei

2006.07.27. 00:00

Programkereső

Gyümölcsöző hónap lesz a szeptember a Bartók rádióban is. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő programokból.
d1b97df1-40b2-43a9-b3e4-fd5024f9168c

Házimuzsika Szeptember 4-től újra indul a népszerű sorozat. Élő, nyilvános koncertek keretében, kéthetente kerül sor a hangversenyekre a Márványteremben. Első alkalommal Szilvágyi Sándor gitárművész, 18-án Rigó Sándor szaxofonművész lesz a vendég.

Kórushangversenyek a 6-os stúdióban A sorozat a nyári szünet után szeptember 9-én kezdődik 16:05-kor. A Pannon Volán Bartók Béla férfikara énekel majd, Lakner Tamás vezetésével.

Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny A nyitó- és a zárókoncertet élőben közvetíti a Bartók rádió, magáról a versenyről összefoglaló műsorok készülnek majd. A versenyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is közreműködik, Kovács László vezényletével.

II. Mahler Ünnep 2006 A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva rádiós beszélgetések hangoznak el a Kossuthon. Szeptember 4-én a Mahler Ünnepre új darabot komponáló zeneszerzőkkel, szeptember 9-én Gustav Mahler gépzongora felvételeiről. A Fesztiválzenekar Mahler koncertjét szeptember 12-én közvetíti a Bartók rádió, előző nap délelőtt pedig az 5. szimfóniáról szól A hét zeneműve műsora. A hét muzsikusa a hangverseny szólistája Frankó Tünde lesz. A Muzsikáló reggelben minden nap Öt perc Mahler címmel hírek, riportok szólnak majd a II. Budapesti Mahler Ünnepről.

Bartók Béla tiszteletére két emlékhangversenyt adnak a Magyar Rádió zenei együttesei 26-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fischer Ádám vezényli a szimfonikus zenekart, a hegedűszólista Shlomo Mintz lesz. 28-án a Zeneakadémia nagytermében az énekkart és a gyermekkórust hallhatjuk, illetve részleteket láthatunk a Gyökerek című filmből.

Dmitrij Sosztakovics A zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából a különleges 15. szimfóniát ismerteti szeptember 18-án A hét zeneműve műsora. Az elkövetkező hetekben az Eurorádió szerkesztésében, különböző európai országok koncertfelvételeiről, felhangzik Sosztakovics összes szimfóniája és vonósnégyese a Bartók hullámhosszán.

Mozart operák Salzburgból Szeptember első két hetében folytatódik a Mozart összes operáját és operatöredékét bemutató délelőtti közvetítéssorozat. Elhangzik A felszabadított Betulia, a Scipio álma, a Mitiridate, a Zaide – Chaya Czernowin kiegészítésével világbemutatóként –, az Apolló és Hyacinthus, az Idomeneo, valamint a Die Schuldigkeit des ersten Gebots című „áhítatos daljáték” is.