Sándor, Ede

Debrecenben is leállt a villamos

2006.07.27. 00:00

Programkereső

Nem a szerelvények cseréje vagy kábelszakadás miatt, hanem hogy helyet, és főleg csendet biztosítson a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nyitó felvonulásának a város főterén, a Nagytemplom előtt. A seregszemlét este díszhangverseny követte a februárban avatott Kölcsey Konferenciaközpont dísztermében.

Az idei a huszonkettedik a debreceni megmérettetések sorában. Az ezévi versenyen stílusosan huszonkét együttes méri össze tudását. Színpadra lépnek majd gyermekkarok, ifjúsági karok, nőikarok, kamarakórusok és vegyeskarok a világ minden tájáról: Ukrajnától Kolumbián át egészen Kanadáig. Ha lelkes drukkerek vagyunk, ezekben a napokban magyar színekben nem csak az úszóknak, hanem a karénekeseknek is szurkolhatunk, név szerint az Egressy Kamarakórus, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, a Puella Kórus, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Nőikara, a Voces Iuvenum Gyermekkar és a Vox Hungarica Nőikar tagjainak. Mindkét verseny az érdeklődők nagy tömegét mozgatja meg, a különbség talán csak annyi, hogy Debrecenben a nyertesek viselete általában száraz marad – a szemük annál kevésbé.

A nemzetközi zsűri tagjai Gráf Zsuzsanna, John Fitzpatrick, Carl Høgset, Ronald Smart, Szesztay Zsolt, Jobbágy Valér, Alberto Grau, Sigrid Johnson, Eugeniusz Kus és ifj. Sapszon Ferenc. A zsűri az elődöntők és a döntők folyamán két csoportban dolgozik, a nagydíjas versenyen pedig Erdei Péter elnöklete alatt egyesül. A művészeti tanácsot ez utóbbin kívül Tóth Ágnes, Szabó Sípos Máté és Csemiczky Miklós alkotja.

A Kossuth téri megnyitón nemcsak a művészeti tanács és zsűri tagjai mutatkoztak be, hanem az énekkarok is, némelyik talpig népviseletben. A Magyar Himnusz összkari megszólaltatását a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségi Zenekara kísérte Balogh Tamás vezényletével. A Főnix Rézfúvósegyüttes (Debrecenben minden Főnix, kivéve, ami Kölcsey, vagy Nagy-) Kocsár Miklós Jubilate Deo című művének előadásában működött közre, valamint ők játszották a verseny szignálját is. Kár, hogy a Szabó Sípos Máté dirigálta Kocsár-darabot nem minden énekkar tanulta meg a nyitóeseményre. Leginkább nekik, hiszen egy huszonkét kórust egyesítő összkarban részt venni felejthetetlen élmény.

Ahogy Turi Gábor, Debrecen alpolgármestere délutáni és esti beszédében is elmondta, a verseny idén két jeles évforduló, a névadó Bartók Béla 125. és az alapító Gulyás György 90. születési évfordulójának bűvkörében mozog. Az idén először meghirdetett zeneszerzői pályázat nyertes alkotásainak bemutatójára az esti díszhangversenyen került sor.

Maróti Emese magyar költők verseire írt Gyermekláncfű című ciklusát a Magyar Operaház Gyermekkara adta elő Gupcsó Gyöngyvér vezényletével. A négy kis karakterdarabot egybefűző ciklust láthatóan és hallhatóan nagy örömmel énekelték a gyerekek. Nyitrai László Csudálkozás az életen című művét a Debreceni Kodály Kórus nőikara adta elő Török Ágnes vezényletével. Az est folyamán még két ősbemutatóra került sor: Szőnyi Erzsébet a cappella kompozícióját, Dániel énekét Vajda János Pater noster című szerzeménye követte.

3b7dfaff-bc78-4432-a7f4-452643297722

E nagyszabású oratorikus mű szövegkönyve egy hatalmas patchwork terítőhöz hasonlít. Vajda János a Miatyánk latin és magyar változatát, valamint egy XVIII. századi debreceni diákköltő Várady Szabolcs által feldolgozott versét varrta össze egységes szövetté. A kórus az ima latin rétegét képviseli, a tenor szólista, esetünkben Kelen Péter az elnyomott jobbágyok panaszát, ahogyan azt a debreceni diákköltő megfogalmazta. Ritka, éppen ezért fontos pillanat, amikor a darab két síkja találkozik. A teljes szöveg elhangzása után az eredeti Pater noster latin és magyar sorai vetülnek egymásra. A földműves lemondó, megkeseredett hangulatban, az énekkar diadalmas ámennel fejezi be a darabot. Ellentétjük feloldhatatlan. Kelen Péter nem csak elénekelte, el is játszotta a szövegben foglaltakat, a darabbeli paraszt minden lelki rezdülését láttatta. Ezzel olyan magával ragadó, sajátos aurát teremtett a teremben, hogy szinte el is felejtettük, hogy a Kölcsey Központ nagytermében ülünk, nem pedig az Operaházban. A Debreceni Filharmonikus Zenekart Kovács János vezényelte.

A XXII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál tehát megnyitotta kapuit a szakmai és a zeneszerető közönség számára. A versenyen résztvevő kórusok erőpróbája július 27-én kezdődik a Himnusz költőjének egykori háza helyén felépített Kölcsey Konferenciaközpont hangversenytermében.