György

Nyár a MÜPÁ-ban

2006.07.31. 00:00

Programkereső

Nyáron ahhoz szoktunk hozzá, hogy a kultúra kőszínházakból, koncerttermekből kiköltözik a szabad ég alá, ezzel egyidejűleg a műfajok is könnyedebbé válnak, és mi sem vesszük fel az öltönyt, ha elmegyünk egy-egy ilyen eseményre.
8af25fc2-264b-4756-92b7-0bfc39ae4b79

Nem véletlen ez: nyárestéken inkább kortyolgatunk finom rosé borokat, mint valamilyen testes vöröset, kultúrafogyasztásunkat is ez a hangulat jellemzi inkább. Lehet-e, érdemes-e a két szezon között a komolyabb műfajokkal foglalkozni egy koncertszervezőnek? Több hagyományos nyári kulturális fesztivál, programsorozat azt igazolja vissza, hogy igen, egy-egy szokatlan helyszínen, akár szabad ég alatt felhangzó koncert egészen más dimenzióit képes megjeleníteni a műveknek, különleges élményt ad.

De mit tegyen nyáron egy olyan intézmény, mint a Művészetek Palotája, amely arra hivatott, hogy saját falai között hozzon létre előadásokat? A MÜPA nem zár be, a Ludwig Múzeum egész nyáron látogatható, ezért a Palota a hangverseny- és színházterem szükségszerű karbantartási időszaka alatt is nyitva áll a látogatók előtt. A szezont is igyekszünk kihúzni mind a két oldalról: július végéig is rendszeres programokkal várjuk a koncertlátogatókat, augusztus 20. után pedig ugyanazzal az intenzitással működünk, mint az év többi részében. Ennek megfelelően augusztusi programunk felér egy kisebb késő-nyári fesztivállal: nálunk vendégeskedik Sir John Eliot Gardiner az English Baroque Soloist élén, rögtön utána a Cseh Filharmonikusok Zdenek Macal vezényletével adnak stílszerűen Dvorák-programot, mindjárt ezután három nappal pedig a jazzé a színpad New Orleans-i stílusban.

Mindeközben a MÜPA, ha csak nevében is, de kiköltözik a Szigetre. Európa egyik legnagyobb fesztiválja jazz-színpadának ebben az évben a Művészetek Palotája a névadója, és programot is közösen hoztuk létre a Sziget szervezőivel, de közreműködünk a komolyzenei sátor előadásainak megvalósításában is. Sokan kérdezhetik: mi keresnivalónk van ott? Alapvetően azt a közönséget szeretnénk elérni, amelyik a Sziget rendkívül széles programválasztékában a komolyabb műfajok helyszíneit felkeresi. A fiatalok körében tapasztalunk olyan vélekedést, hogy a MÜPA nagyon elit helyszín, oda csak szépen felöltözve lehet elmenni. Ezt az ellenérzést szeretnénk oldani abban a reményben, hogy aki a MÜPA Jazz Színpad vagy a klasszikus zenei sátor műsorát meghallgatta, kedvet kap ahhoz, hogy a Művészetek Palotájába is eljöjjön egy-egy koncertre, és később talán rendszeres koncertlátogató válik belőle. Sok esetben tapasztalom, hogy azok, akik hangversenytermünk különleges akusztikájában meghallgattak egy koncertet, kedvet kapnak ahhoz, hogy további együtteseket, műveket is meghallgassanak, mert egészen más élményt kapnak, mint a számukra megszokott programhelyszíneken.

A MÜPA hosszú távú sikereinek záloga a fiatal közönség. Ezért fektetünk kiemelt hangsúlyt a korosztály megszólítására akár a minden koncertre igénybe vehető kétszáz forintos diákjeggyel, akár a zeneakadémisták által előadott ingyenes koncertekkel előcsarnokunkban és akár azzal is, hogy jelen vagyunk a Szigeten.

Csonka András
vezérigazgató-helyettes, Művészetek Palotája

(A Fidelio Magazin 2006. augusztus-szeptemberi számának Prelűdje)