Konrád

Rondino Fesztivál Hegymagason

2006.07.31. 00:00

Programkereső

A Gémesi Géza, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar által kezdeményezett és életre hívott Rondino Fesztivál balatonboglári és balassagyarmati előzményei után idén másodjára kerül megrendezésre az aprócska balatonfelvidéki település, Hegymagas római katolikus templomában és kultúrházában augusztus 4. és 6. között.

Azt hihetnénk, valamiféle kis „sufni”-fesztiválról van szó a nagyobb nyári megmozdulások (például a közelben párhuzamosan zajló Művészetek Völgye) árnyékában. Ha így gondolnánk, nem is tévednénk oly nagyot, hiszen az elmúlt években a pesti Katona József Színház „Sufni”-jában rendezte meg Gémesi Géza a fesztivál szellemiségét folyamatosan életben tartó Rondino Estek sorozatát. A Rondino fesztivál olyan repertoárt vonultat fel, amely csak a zenekedvelők és zeneértők szűkebb köre számára érdekes. Kortárs magyar alkotók (Vidovszky, Jeney, Sáry, Csapó, Serei, Kurtág, Dukay) kompozíciói régi és újabb mesterek darabjaival szembesítve (Haydn, Ockeghem, Schönberg, Bartók), kortárs irodalmi felolvasásokkal keretezve (idén Konrád György és Parti Nagy Lajos révén) nem jelent mindenki számára fokozhatatlan nyári szórakozást. Elvégre a schubertiádák közönsége sem esett egybe a korabeli bécsi publikum egészével.

65cd3216-f6e8-40ae-9c72-7d2e86ff20c9

A fesztivál ugyanakkor mégsem „a szűk szakmai elit” belterjes pásztoridillje kíván lenni a Balaton partján, hanem inkább egyfajta rousseaui remeteség, ahova az ember nem társasági kötelezettségként vonul el, hanem hogy a művészet révén önmagával találkozzon. Idén olyan előadók lesznek „lelki vezetőink” ebben a remeteségben (ahol a koncertek a dolog lényegének megfelelően ingyenesek), mint Csalog Gábor, a Ránki-Klukon házaspár, Dukay Barnabás, Sáry László és a Rondino Kamaraegyüttes.

Részletes program és további információk az alábbi oldalon olvashatók.