Lázár, Olimpia

„Nem vagyunk gonoszak”

2006.08.03. 00:00

Programkereső

Miközben a zeneipar sorra záratja le a fájlcserélő hálózatokat, alternatív online zenei szolgáltató vállalat indult útjára, mely a zenészek és a vásárlók érdekeit egyaránt védi.

A hollywoodi filmstúdiók a nagy lemezcégekkel karöltve elérték, hogy az egyik legnagyobb fájlcserélő rendszer, a Kazaa térjen át a legális terjesztésre. Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán már számos hasonló hálózat szűnt meg, egy részük a Napsterhez hasonlóan zenei kereskedelembe kezdett és újjáéledt. Az Ausztráliából üzemeltetett Kazaa is ezt az utat szeretné járni, előbb azonban a film- és zeneipari óriásokat egy 115 millió dolláros, azaz közel 25 milliárd forintnyi összeggel igyekszik kiengesztelni.

Közben egy kaliforniai vállalkozó új internetes zenei szolgáltatást indított Magnatune néven, amelynek szlogenje: „Nem vagyunk gonoszak.” Az alapító John Buckman felesége előadóművész, akit keserű élmény ért: miután egy lemezcég kiadta szerzeményeit, 7 évre elveszítette a jogokat zenéje felett, 1000 eladott lemez utáni keresete pedig 30,000 forintot tett ki.

088897a6-8561-4a28-93e2-db466aa231ce

A Magnatune a zenészek és a vásárlók érdekeit egyaránt kívánja védeni, megengedhető áron kínál muzsikát, az eladott albumok után pedig a bevétel 50%-a az előadót illeti. Mp3 formátumban és CD-n is vásárolhatunk teljes albumokat, a minimális ár 5 dollár (szemben a letöltőoldalak dalonkénti 1 dolláros árával), az ajánlott ár pedig 8 dollár. A vásárló annyit fizet, amennyit jónak lát. A szolgáltatás Magyarországról is elérhető, így alig több mint 1000 forintért, vagy az ajánlott áron 1700 forintért vehetünk lemezeket.

Minden album teljes terjedelmében ingyen meghallgatható az interneten, a „stream” megoldás során ugyan nem tarthatjuk meg a fájlokat, de a zenehallgatásért nem kell fizetni. Amennyiben támogatjuk az előadókat és megvásároljuk a lemezeket, minden lejátszóval kompatibilis mp3 fájlokhoz juthatunk, melyeket később, ha elvesztek, újra letölthetünk. A Magnatune továbbá arra bíztat, 3 barátunkkal osszuk meg zenénket, a megvásárolt albumokat háromszor ingyenesen lehet másolni.