Szilárda

Zongora-sziget Tiszadobon

2006.08.03. 00:00

Programkereső

A tiszadobi Andrássy-kastélyban idén augusztus 4. és 8. között kilencedik alkalommal rendezik meg A Zongora Ünnepe Keleten fesztivált. Kezd fogalommá válni ez a szabadtéri komolyzenei hangversenysorozat – egyszer talán még a zongoristák nyári “szigeteként” fogják emlegetni. A Fesztivál házigazdájával, Hauser Adrienne zongoraművésznővel Práczky István készített interjút.

- Mit kínáltok a 9. tiszadobi zongorafesztiválon a kalandvágyó közönségnek?

- Idén a magyar zongoraélet azon szereplői lépnek fel, akik a 70-es, 80-as évek igazán értékes, jó értelemben vett klasszikus rendjét képviselik. Nekem a 70-es évekből gyerekkori élményeim vannak, olyanok például, hogy sokszor egy órát is vártunk a koncert előtt mi, diákok, hogy meghallgathassuk mondjuk Henrik Sheringet, Radu Luput vagy Fischer Annie-t. Akkoriban a koncerteknek más hangulatuk volt, nagyobb tisztelet övezte a művészeket, és a hallgatóság is fogékonyabb volt a komolyzenére.

- A zongorafesztivál szervezői minden évben küzdenek a feltételek optimális megteremtéséért. Ebben az évben milyen meglepetések vártak a rendezőkre?

- Idén szerencsére nem volt problémánk sem a zongorákat, sem a finanszírozást illetően. A hangszereket – két Steinway D-modellt – idén is a Nemzeti Filharmonikusoktól kapjuk kölcsön. Az egyik az Andrássy-szalonban, a másik a franciakerti nagyszínpadon lesz. Ami a finanszírozást illeti, mi soha nem voltunk a támogatók favoritjai. Ez a fesztivál nem úgy működik, mint a nagy szponzorokat reklámozó nagy fesztiválok. A mi támogatóink alapvetően az eseményt támogatják, és az lebeg a szemük előtt, hogy egy hagyomány megteremtésénél bábáskodnak. Ennek azonban ma nincsen PR-értéke, csak annak, ha már kész, nagy és hangos egy rendezvény. Hiányoznak a nagy szponzorok, nincs pénzünk nagy média-kampányokra. Nagy öröm azonban tudni, hogy a koncertek zöme mindig teltházas. Itt kell megemlítenem, hogy sokban segíti a fesztivált Gazda László elnök személyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés.

- Ki az idei sztárvendég a fesztiválon?

Inkább úgy mondanám, hogy nagy különlegessége lesz a fesztiválnak Elisso Virsaladze fellépése. Ő a 80-as években járt rendszeresen Budapestre, az orosz zongoraiskola egyik jelentős alakja, nagy tekintélyű tanár is, a nemzetközi versenyek rendszeres zsűritagja. A Zeneakadémián 198-ben játszotta Brahms C-dúr szonátáját – az ebből készült felvétel meghallgatása életem egyik legnagyobb élménye maradt a mai napig is. De azért hadd mondjam el, hogy a többi művészünk is nagyszerű, és nagyon örülök, hogy elfogadták a meghívást.

- Idén egy erdélyi vonósnégyes lesz a fesztivál vendége. Mit kell tudnunk róluk?

- Igen, a Rudolf Vonósnégyes. Ők a kolozsvári hegedűiskola hagyományainak letéteményesei, egyébként a Szatmárnémeti Filharmonikusok szólistái. Márciusban játszottam velük Szatmárnémetiben egy Saint-Saens-zongoraversenyben, és egészen különleges, hazánkban nem ismert vonóshangzással találkoztam ott. A vonósnégyesben három magyar és egy román zenész játszik. Vezetőjük Fátyol Rudolf, aki számos nemzetközi díj nyertese, Ruha István növendéke volt, s a Kolozsvári DIMA Zeneakadémián szerzett diplomát. Az együttes további tagjai Pocsveiler István (másodhegedű), Budean Marius (brácsa) és Erdős Péter (gordonka). A szalonban adnak koncertet, terveik szerint többek között Boccherini-, Rossini- és Stamitz-műveket fognak játszani.

- Ha már a műveknél tartunk: miért titkos a zongoristák koncertprogramja?

- A sok érdeklődés dacára azért nem hirdetjük meg a programokat, mert ez koncepció, a művész akkor játszik jól, ha a diszpozíciója szerint választja meg az aktuális repertoárt. Sokan azt mondják, hogy ez nem jó, mert nem lehet tudni, mire vesz az ember jegyet. De kérdezem én: ha a kedvelt előadó Mozart A-dúr szonátáját játssza, vesznek rá jegyet, ha a B-dúrt, akkor nem? Természetesen előfordul, hogy a művészek nem változtatnak a meghirdetett programon, de alapvetően mégis szívesen élnek ezzel a szabadsággal, és szerintem ez így van jól. Ebből a szempontból szemben megyek az árral – nem adok kötött programokat, nálunk csak a művész „kötött”. A fesztivált nem szerkesztjük, a programokat mindig az előadó választja meg, ennek ellenére gyakorlatilag nincsenek ütközések. Annyi bizonyos, hogy idén véletlenül éppen Liszt lesz erősen jelen a fesztiválon. Az ilyen hangsúlyosság számunkra is minden évben meglepetés…

- Lesznek-e „jam-sessionok” a fesztivál üres óráiban?

- Ilyenek – ha így hívjuk a szabad improvizációs, beszélgetős alkalmakat – mindig vannak. Gyakran előfordul, hogy a fogadás után az éppen ott lévő zongoristák bemutatnak ezt-azt az éppen fejükben járó darabokból, s sokszor megtörtént a múltban is, hogy több művész is leült a zongora mellé merő kedvtelésből, a billentyűkön beszélgetni. Idén ugyanakkor sajnos kevesen maradnak Tiszadobon az egész fesztivál időtartama alatt.

- Milyen szállásokra számíthatnak azok, akik több napot is töltenének ott?

- Házaknál lehet bérelni szobákat, bár a falura már ki lehet tenni a „Megtelt” táblát. A panzióban már minden szoba elkelt, a kastély szállásai megteltek. Mégse kell csüggedni, mert a környező településeken pár kilométeres távolságon belül lehet találni szállásokat.

- Jegyek még kaphatók?

- A nálunk, szervezőknél levő jegyek már elfogytak, de a Ticket Expressnél és a helyszínen még lehet belépőket venni négy árkategóriában, 500-tól 3000 forintig. Interneten a Ticket Expressnél lehet jegyet vásárolni: a www.tex.hu-n be kell ütni a “Tiszadob” szót a keresőbe, és minden koncertre akadnak még férőhelyek. Kínálunk bérletkedvezményt is: ez féláron teszi elérhetővé a hét koncertet.

30f90797-3e59-4566-8ff7-20634390c272

- A szabadtér mindig kényes akusztikai problémákat vet fel. Évek óta fejlesztitek a hangvetőrendszereteket. Hogy álltok most?

- Idén nagy örömmel tudathatjuk, hogy a hangvetők elkészültek, és a színpadot immár körülveszi egy hangterelő fal. A másik jelentős, közönségbarát előrelépés, hogy a nézőtéri padozat is emelkedő lesz, tehát jobban rá lehet majd látni a zongoristára, és a hangzás is sokkal jobb lesz. Amúgy a Magyar Rádió az összes koncertet rögzíti, (az EBU-nak is kiajánlja), és a Kölcsey Televízió is vesz fel koncerteket.

- Szúnyoghelyzet?

- Helikopteres irtás lesz 2-án, s melegködös földfelszíni irtást szerveznek még a koncertek előtt is.

- Mi lesz a fesztivál után? Hogy alakul szólista-pályafutásod?

- Jól, még ha fáradt vagyok is. Idén két CD-m jelent meg: az egyik egy szólófelvétel a Piano Feast Management Kht. gondozásában külföldi és magyar koncertfelvételek válogatásával, Haydntól Ravelig. A másik a Hungarotonnál jelent meg César Franck eddig hanglemezre nem rögzített dalaival. Létay-Kiss Gabriella szopránénekesnőt kísérem ezen a világpremier-felvételen. Ezek a CD-k már kaphatók a nagyobb zeneműboltokban, de megvehetők a fesztiválon is. Ami a koncertezést illeti, Budapesten szólóestet adok 2006. november 30-án a Zeneakadémián, erre a hangversenyre is lehet jegyeket váltani Tiszadobon.

- Jövőre jubilál a fesztivál. Milyen álmaid vannak a tizedikről?

- Konkrétumokat nem szívesen mondok, de nagyon szeretném, ha lennének többzongorás produkciók, zenekaros darabot is szívesen látnék, és természetesen egy vagy akár több sztárvendéget is szívesen meghívnék – de mindez annyira pénzfüggő, hogy ennyire előre sajnos most még nem tudunk tervezni…