Luca, Ottilia

Nemzetközi Kórusfesztivál Nyíregyházán

2006.08.05. 00:00

Programkereső

Hatodik alkalommal rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált és a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette Nemzetközi Karvezetői Mesterkurzust Nyíregyházán augusztus 16. és 21. között.
38bca84b-0f0f-43a8-b109-52cdb1f64cb0

A fesztiválnak és a kurzusnak otthont adó Kodály Zoltán Általános Iskolát méltán emlegetik a kórusmuzsika fellegváraként. Olyan kórusok születtek falai között, mint a Bartók-Pásztory-díjas, Magyar Örökség-díjas, számos hazai és nemzetközi versenygyőzelmet magáénak tudható, Európa Nagydíjas Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar és a a Banchieri Énekegyüttes.

A Nemzetközi Karvezetői Kurzus megnyitásaként a Banchieri Énekegyüttes ad koncertet a nyíregyházi Református templomban augusztus 16-án. A Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál nyíregyházi kórusok hangversenyével veszi kezdetét augusztus 17-én. A rendezvény második napján a vendégkórusok adnak hangversenyt különböző helyi és vidéki templomokban, majd augusztus 19-én minősítő hangversenyre kerül sor a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. A neves hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri elnöke Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző. A kórusok arany, ezüst, illetve bronz minősítést szerezhetnek. A fesztivál zárókoncertjére augusztus 21-én kerül sor a Bujtosi Szabadidő Csarnokban, ahol minden énekkar saját nemzeti kóruskultúrájából ad ízelítőt rövid műsor keretében, majd az egyesített énekkar ad elő néhány művet.

Az idei kórusfesztiválra öt hazai és tíz külföldi kórus kapott meghívást, jelen lesz többek között az Észt Nemzeti Opera Fiúkórusa is. Japántól Nigériáig számos nemzet énekese képviselteti magát a nagyszabású rendezvényen. További információk az alábbi honlapon találhatók.