Vince, Artúr

Magyar siker a nemzetközi fagottversenyen

2006.08.08. 00:00

Programkereső

Bogányi Bence lett a győztese a 2006-os Fernand Gillet-Hugo Fox fagottversenynek. A Nemzetközi Duplanádas Társaság hagyományos éves konferenciájának keretében megrendezett döntőn a zsűri az öt legjobb versenyző közül ítélte neki az első díjat.
83b2f828-a322-4573-9e9d-bd944e799c8e

Bogányi Bence, a számos kiváló muzsikust felsorakoztató Bogányi-család legifjabb tagja nyerte meg a Fernand Gillet-Hugo Fox Competition for Bassoon verseny döntőjét, amelynek a Nemzetközi Duplanádas Társaság (International Double Reed Society) konferencia adott otthont az indianapolisi Muncie-ben. A július 25-29. között megrendezett kongresszusra – amely koncerteknek, szemináriumoknak, mesterkurzusoknak és hangszerkiállításnak egyaránt teret adott – az öt nap alatt több ezren voltak kíváncsiak. A verseny döntőjére 28-án került sor.

A megmérettetés két fordulóból állt: a nevezőknek először a négy kötelező mű felvételét kellett eljuttatniuk a zsűrinek április 1-ig, s az ennek alapján kiválasztott öt legjobb játékos jutott az indianapolisi döntőbe, ahol már természetesen élőben kellett megszólaltatniuk a műveket. A program Bach II. szólószvitjét, Tansman Szonatináját, Mozart K 292-es jegyzékszámú B-dúr szonátáját és Nussio Variációit tartalmazta. Bogányi Bence számos koncertmeghívást és 8000 dollárt kapott első helyezéséért. A zsűri tagjai Gerald E. Corey (Kanada), Sue Heineman (USA), Magnus Nilsson (Svédország), Frank Morelli (USA) és Barrick Stees (USA) voltak.