Zelma, Rajmund

Indul a Zempléni Fesztivál

2006.08.10. 00:00

Programkereső

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezendő Zempléni Fesztivál immár kéthetesre bővülve, több mint hatvan programmal és negyven helyszínen várja a tokaji tájak és borok, valamint a kultúra szerelmeseit.
34a4b7f8-774d-4f82-9f05-f1864a84aaa0

Az augusztus 11-ediki nyitóhangversenyen – immár hagyományosan – magyar műsor hangzik fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A magyar zene két reprezentatív mesterműve – Bartók Hegedűversenye és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című oratóriuma – szólal meg Magyarország legfiatalabb hivatásos zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában a kétszeres Kossuth-díjas Kocsis Zoltán vezényletével. Bartók zenéjének egyik legértőbb tolmácsolója mellett a fiatal magyar muzsikus-generáció egyik legjelesebb tehetsége, Kokas Katalin hegedűművész lép fel szólistaként. A ma már klasszikus alkotást számos alkalommal adta eddig elő – többek között a 2002-ben rendezett Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny döntőjében, amit ezzel a művel nyert meg. Kodály Psalmus Hungaricus című művében az a Budapesti Akadémiai Kórustársaság működik közre, amely idén nagy sikerrel vendégszerepelt Izraelben, és amely a Zemplén Fesztiválon is több alkalommal lép fel.

A Zempléni Fesztivál első napjának programja máris több kiemelkedő produkciót tartogat. Augusztus 12-én a Bartók-évforduló jegyében a Budapest Táncegyüttes előadásában láthatja a fesztivál közönsége a Makrokozmosz című táncköltemény ősbemutatóját, amelyet Zsuráfszky Zoltán koreografált Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művére. Az előadást a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar kíséri zeneigazgatójuk,
Hollerung Gábor vezényletével.

A Zempléni Fesztivál programjában ma már azonos súllyal szerepel a komolyzene és a jazz. Szintén augusztus 12-én ajándékozza meg a közönséget különlegesnek ígérkező, Szakcsi Show című koncertjével Szakcsi Lakatos Béla és két fia, akik Tokajban a Rákóczi-pince udvarán lépnek fel. A több művészeti ágat is képviselő fesztivál összművészeti jellegének egyik sajátos oldalát villantja fel Hercegkúton, a Gombos-hegyi pincesoron étellel, itallal, sramli zenével és tánccal fűszerezett sváb hagyományőrző programján (Tunki-party) a magyar zenészekből álló Lustige Musikanten (Vidám muzsikusok) együttes, valamint a Soroksári Német Nemzetiségi Tánc Egyesület. A sramli – vagyis a bécsi kisvendéglők boldog békeidők-béli hangulatát idéző muzsika – után a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron valódi sváb étel, közkeletű nevén: tunki várja a Zempléni Fesztivál látogatóit. A hercegkútiak kiváló hegyaljai bort is kínálnak az ételhez, a programot este utcabál, tábortűz és tűzijáték zárja.