Luca, Ottilia

Tiszta forrás hideg kútból

2006.08.10. 00:00

Programkereső

Augusztus 24-27. között rendezik meg a VIII. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivált. A rendezvénynek a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont.
b1a546ca-e129-4a63-80cd-49b55b614c9c

A Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál nemcsak a helyiek, de a régió és a szakmai közönség elismerését is kivívta az elmúlt évek során. A Klebelsberg Kultúrkúria épületeiben, udvarain és kertjében zajló rendezvény idei mottója „Tiszta forrásból” a Bartók évfordulóhoz kötődő zenei programokra és a környezettudatos életmódra is utal. A hagyományosan magas művészi színvonalat ugyanis a természet és az egészség kultúrájának szellemiségével ötvözi ezen a nyáron a fesztivál.

A megszokott, játékos, vidám hangulatú gyermek- és családi programok mellett láthatunk egy különleges kender divatbemutatót, meghallgathatjuk a Budapest Jazz Orchestra és a Honvéd Férfikar, vagy Palya Bea együttesének Bartók nyomában című koncertjét. Az észak-itáliai Dolomitok szerelmes dalait és táncait mutatja be fáklyafényes koncertjén az Al Tei együttes. Parádés szereposztásban nevethetjük végig A csúnya lány című fergeteges vígjátékot, az opera szerelmesei pedig megnézhetnek Donizetti Rita című vígoperáját a Ventoscala zenekar előadásában, Meskó Ilona vezényletében. Élvezhetik továbbá a könnyed nyáresti szórakozást nyújtó, hamísítatlan gálaestet, borral és muzsikával, ahol az éjszakai ráadásról egy svéd gospel és egy francia világzenei együttes gondoskodik.

Ezen kívül érdekes előadásokat hallgathatunk a bio borászatról és az ökológiai gazdálkodásról, izgalmas helytörténeti, művészeti és bábkiállításokat járhatunk végig, és megcsodálhatjuk-megvásárolhatjuk a hagyományőrző kézművesek portékáit. Péntektől vasárnapig várja a gyerekeket a Hét Vezér titokzatos jurtája és őseink játékai a Griffmadár fennsíkon, Paprikajancsi csúzlizdája a Vásársétányon, az óriás fa körhinta az Égigérő Dombon és a mesebeli fesztiválfogat, amely Ófalu utcáin repíti végig az utasokat.

Három kiállítással is várják az érdeklődőket a szervezők. Ferencz Béla díszítő fa-szobrászművész kiállítása augusztus 22-én 18 órakor, Pesthidegkút nevezetességei – egykor és ma, a helytörténeti kör kiállítása augusztus 23-án 18 órakor nyílik. Augusztus 24-én a Budai Képzőművész Egyesület tárlata nyitja meg kapuit 18 órakor, „Tiszta forrásból” címmel a Bartók emlékév tiszteletére. A kiállítás témája Bartók és a természet.

A kiváncsiskodókat régi mesterségek fortélyaiba avatják be a szövés-fonás, hímzés, guzsalyazás, orsózás, körmöskézés, csipkeverés, csuhéjazás és korongozás népi mesterei. A vendéglátásról hagyományos és reformkonyha is gondoskodik. A közönség megkóstolhatja a kül- és belföldről érkező bio borászok nedűit, a Nyers Csaba üstjeiben főtt köleskását, a kapros, túrós, fokhagymás kenyérlángost, vagy megismerkedhet a gabonaitalokat és egészséges édességeket felvonultató bio kávéházzal is.

Napközben a programok ingyenesek. Az esti előadásokra jegyek elővételben kaphatók a helyszínen és a Kultúrkúria (Budapest II. kerület, Templom utca 2-10. Tel: (1) 392-0860) jegyértékesítési helyein. Az előadásokra helyfoglalás érkezési sorrendben!
Bővebb információ: www.kulturkuria.hu, www.e-pesthidegkut.hu.