Luca, Ottilia

Válságban a Tower Records

2006.08.10. 00:00

Programkereső

Nehéz helyzetbe került az egyik legnagyobb lemezbolt-hálózat, miután a Warner, a Universal és az EMI felfüggesztette a CD-szállításokat. A Tower Records leállt a kifizetésekkel, ezért szánta el magát a három nagy lemezcég a lépésre.
ac097e26-445b-47e6-8be7-c51f48cded5d

A 89 lemezboltot üzemeltető hálózat két éve is pénzügyi válságba került, akkor a részvényesek megmentették a vállalatot. Azonban ha a lemezcégek tartósan visszatartják termékeiket, a helyzet sokkal súlyosabbá válhat.

Russ Solomon, a Tower Records alapítója 1960-ban kezdett lemezeket árulni egy drogériában, a kaliforniai Sacramentóban. Tíz éven belül San Franciscóban, Los Angelesben, majd egész Amerikában nyitott üzleteket, mára szinte minden földrészen jelen van a cég. A „mega-store” ötletét ő alkalmazta először, így több emeletes, késő estig nyitvatartó, hozzáértő személyzettel ellátott, vásárlóit házikoncertekkel szórakoztató üzletekkel vonzotta a közönséget.

A ’90-es évekre Amerika egyik leggazdagabb embere lett, hálózatával ekkor kezdett világszerte terjeszkedni. Azonban hamarosan olyan konkurrenciával nézett szembe, mint a Wal-Mart hipermarket-lánc. Az illegális és legális internetes zeneletöltések, az egy dolláros dalok népszerűsödése egyaránt a Tower Records hanyatlásához vezettek, 2003-ban a Solomon család csődeljárásba kezdett, és csupán a részvények 15%-át tudták megtartani. Idén júliusban a cég online áruházat indított, piaci elemzők szerint nem sikertelenül.