Luca, Ottilia

Hubay Jenő: Hegedű–zongora művek IX.

2006.08.11. 00:00

Programkereső

Szecsődi Ferenc hegedűművész és Kassai István zongoraművész tizenhárom részesre tervezett, Hubay összes hegedű-zongora kompozícióját magában foglaló sorozatának kilencedik albumát jelentette meg a Hungaroton.
cafcd7c8-1579-4b5a-a060-1f935995c3be

Hubay Jenő (1858-1937) elsősorban iskolateremtő pedagógiai tevékenységével írta be magát a magyar zenetörténet nagykönyvébe; tanítványai közt volt Zathureczky Ede, Gertler Endre, Székely Zoltán, Szigeti József vagy a később karmesterként világhírűvé vált Ormándy Jenő. A zeneszerző Hubay Jenő életművének jelentős részét még ma is alig ismerik, ami jórészt azzal magyarázható, hogy halála után húsz évvel „feketelistára” került. Pedig Hubay – aki a boldog békeidőkben a párizsi szalonok körülrajongott vendégének számított, Budapesten többször lépett fel Liszt Ferenccel, Popper Dáviddal pedig nagyhírű vonósnégyest alapított – a híres Csárdajeleneteken kívül több száz zeneművet komponált, többnyire „saját felhasználásra”. A cremonai hegedűs című operájával zeneszerzőként is egy csapásra ismertté vált: a darabot a világ hetven operaházában játszották, és ez volt az első magyar opera, amelyet Európán kívül is színpadra állítottak (New York, 1897). Ezután keletkezett művei óriási népszerűségnek örvendtek, kompozícióit 30-40 kiadó jelentette meg szerte a világon.

A Hungaroton az elmúlt években több kiadványával is igyekezett törleszteni az utókor Hubayval és korával szembeni adósságát: a Szabadi Vilmos tolmácsolásában megjelent Hegedűversenyek, valamint a francia, illetve német nyelvű dalok rögzítése mellett 1997-ben útjára indította azt a tizenhárom részesre tervezett sorozatát, amely a nagy magyar hegedűvirtuóz és zeneszerző összes, hegedűre és zongorára írott műveit tartalmazza. A vállalkozás nem mindennapos, hiszen egytől egyig rendkívüli technikai felkészültséget igénylő művekről van szó, amelyek különleges állóképességet követelnek a hegedűstől. A Liszt- és Weiner-díjas Szecsődi Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem hegedűprofesszora csaknem húsz éve elkötelezett híve Hubaynak. A híres hegedűs-zeneszerző szerzeményeit először a halálának ötvenedik évfordulóján tartott emlékhangversenyen tűzte műsorára, s azóta is folyamatosan játssza azokat. A felvételek zongoristája, Kassai István szintén sokat tett az ismeretlen magyar zene megismertetéséért: lemezre vette többek között Mosonyi Mihály összes zongoraművét a Marco Polo kiadónál, a 19. század végi magyar zenei élet egyik jelentős alakja, Robert Volkmann zongoraműveit, s szintén a Hungarotonnál nemsokára befejező darabjához érkezik Weiner Leó zongoraműveiből készülő lemez-összkiadása. A Szecsődi–Kassai duó nagyszabású Hubay-sorozatának befejező darabja 2008-ra, Hubay Jenő születésének 150. évfordulójára várható.