Lázár, Olimpia

Bartók-művek sikere a Zempléni Fesztiválon

2006.08.15. 00:00

Programkereső

Kokas Katalin, Kocsis Zoltán, Zsuráfszki Zoltán és Hollerung Gábor neve fémjelezte a Zempléni Fesztivál első hétvégéjének programjait. A sárospataki nyitókoncerten, augusztus 11-én Bartók Hegedűversenyének és Kodály Psalmus Hungaricusának előadását kísérte kedvező fogadtatás.

A nyitókoncertre a sárospataki Rákóczi-vár udvarán került sor. Az eseményen felszólalt Dieter Topp, a KulturForum Europa elnöke. A németországi székhelyű kulturális intézetet 1992-ben hívta életre Hans-Dietrich Genscher azzal a szándékkal, hogy elősegítse az európai eszme hangsúlyosabb megfogalmazását a kultúra valamennyi területén. Dieter Topp kiemelte: a Zempléni Fesztivál tizenöt éve sikeresen valósítja meg a kultúra decentralizálásának, a kulturális régiók fejlesztésének Európa-szerte kiemelt célkitűzéseit.

A nyitóesemény zenei programjában Bartók Hegedűversenyét a fiatal hegedűművésznő, Kokas Katalin kivételes átéléssel tolmácsolta a közönség számára. A koncert második felében Kodály oratorikus művének, a Psalmus Hungaricusnak tenorszólamát Cselóczki Tamás énekelte – a Budafoki Dohnányi Zenekart és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot Kocsis Zoltán vezényelte.

f1e7023b-696a-4a25-9126-4c12c582f98c

Szombaton, 12-én ősbemutatóra került sor a sárospataki Művelődés Házában. Bartók művére, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozícióra készült táncprodukciót a Budapest Táncegyüttes adta elő. Zsuráfszki Zoltán koreográfiája a művészeti vezető Hollerung Gábort igazolta, aki hitt abban, hogy Bartók kompozíciója inspiráló erejű lehet a társművészetek alkotói számára. A produkció a Gramofon Zenekritikai Műhely szerzője, Albert Mária méltatása szerint „rávilágít arra a mély és termékeny kapcsolatra, amely a folklorista Bartókot, a huszadik századi szuverén alkotóhoz köti”.

A fesztivál igazgatója, Turjányi Miklós bizakodó az eseménysorozat idei fogadtatásával kapcsolatosan. A sikert igazolja, hogy a nyitókoncertre a jegyek 95%-a elővételben kelt el, amely nagyban köszönhető az idén továbbfejlesztett, internetes jegyértékesítésnek is.

Teljes fesztiválprogram: www.zemplenfestival.hu