Antal, Antónia

Az ünnepi hétvégén is Zemplénben

2006.08.18. 00:00

Programkereső

A Zempléni Fesztiválon idén is rendeznek úgynevezett kirándulókoncerteket, amelyeken az érdeklődők a tokaji táj vidékeit bejárva, a hely kulturális és kulináris jellegzetességeivel is megismerkedve vehetnek részt egy-egy izgalmas zenei programon.

Az augusztus 20-i kirándulókoncert első állomása a szlovákiai Borsi, ahol II. Rákóczi Ferenc szülőházánál a kuruc kor legjellegzetesebb hangszerének hangjaival emlékeznek a szabadságharcos hősre. Nagy Csaba tárogatóművész szólaltatja meg a kuruc kor legjellegzetesebb hangszerét, amelynek ő az egyik legavatottabb ismerője és népszerűsítője. Ahogyan Európa- és Amerika-szerte, úgy a borsi várban is a magyar zene eme kevéssé ismert és művelt irodalmát bemutatja be.

A kirándulás második állomásaként Karcsára látogathatnak el felfedező kedvű érdeklődők, hogy a helyi református templomban (melynek bizonyos részei Árpád-kori emlékeket is őriznek) kamarakoncerten vegyenek részt. Itt Bognár Szilvia énekművész, valamint a lantjáték egyik hazai kiválósága, Kónya István lép majd fel.

d92c96fb-0cd3-41e4-9bed-d3ff384f1396

Nyitó- és a zárókoncertje között a Zempléni Fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseményének ígérkezik a Kassai Filharmonikus Zenekar augusztus 22-i koncertje a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Az este nyolc órakor kezdődő hangversenyt a sárospataki születésű, de több évtized óta az Egyesült Államokban élő, nemzetközi hírű magyar karmester, Járay István vezényli. A zeneirodalom legnépszerűbb műveiből csendül fel egy csokorra való, mégpedig olyan alkotások, amelyek jól kifejezik, milyen kultúrák szomszédságában tevékenykedett a neves dirigens. Felhangzik Bernstein West Side Story című musicaljének részlete, Gershwin Egy amerikai Párizsban című szimfonikus műve, valamint Dvorák örökzöld Új világ szimfóniája.