Vince, Artúr

Gardiner Budapesten

2006.08.18. 00:00

Programkereső

Augusztus 23-án az Angol Barokk Szólistákkal együtt ad koncertet a régizenei mozgalom elindítója: Sir John Eliot Gardiner. Az évforduló tiszteletére Mozart művei csendülnek majd fel a Művészetek Palotájában.
cb7d0c32-7997-47b2-9267-b5aecee52fdf

Sir John Eliot Gardiner egyike azoknak a muzsikusoknak, akikről már most tudható: nevét a következő századok zenészei és zenebarátai is nagy hálával emlegetik majd. A Monteverdi Kórus, az Angol Barokk Szólisták és a Forradalom és Romantika Zenekarának megalapítója kulcsszerepet játszott az úgynevezett régizenei mozgalom elindításában. Oroszlánrésze volt abban, hogy nagyjából a barokk kortól a késő romantikáig alapvetően értékelődtek át a hangzásideálokról és általában a zenei szépségről alkotott fogalmaink. Repertoárjának nagyságát több mint 250 felvételből álló diszkográfiája bizonyítja. Lemezeivel több Gramophone-díjat nyert, mint bármely más művész.

1978-ban alapított, Angol Barokk Szólisták nevű együttesével – amely egyike a világ legnagyobb, korhű hangszereken játszó kamarazenekarának – Sir John 2000-ben lenyűgöző programra vállalkozott: egy „zenei zarándokút” keretében több mint hatvan európai templomban adták elő Bach 198 fennmaradt egyházi kantátáját.

Az augusztusi koncert különleges zenei csemegékkel kecsegtet. Az est zongoristája, Robert Levin azt a sokak által ideálisnak tartott művésztípust testesíti meg, aki egy személyben gyakorló muzsikus és elméleti szakember. Így amellett, hogy Gardineren kívül a régizenész-karmesterek olyan további „sztárjaival“ dolgozik együtt, mint Christopher Hogwood, Nikolaus Harnoncourt, Nicholas McGegan vagy Sir Roger Norrington, a bécsi klasszika és különösen Mozart kutatójaként is nevet szerzett magának. Számos töredékesen fennmaradt Mozart-művet egészített ki – többek között azt a hegedűre és zongorára írt versenymű-fragmentumot is, amely a koncertprogram legizgalmasabb darabjának ígérkezik. A mű előadásában Levin partnere az erdélyi születésű, Izraelben és Londonban tanult, jelenleg Hágában dolgozó hegedűművész, Kati Debretzeni lesz.

Az est másik szólistája, a szlovén szülők gyermekeként Argentínában született Bernarda Fink zenei sokoldalúságáról ismert: repertoárja a régizenétől egészen a 20. századi művekig terjed. Rendszeresen fellép olyan kiváló zenekarokkal, mint például a Bécsi, a Berlini és a Cseh Filharmonikusok, s gyakran dolgozik a legismertebb barokk együttesekkel, a legnevesebb dirigensek vezényletével.