Valér

„Haydn Eszterházán” fesztivál

2006.08.21. 00:00

Programkereső

A fesztiválnak immár kilencedik alkalommal ad helyet augusztus végén Magyarország egyik legimpozánsabb épülete, a fertődi Esterházy-kastély. A rendezvényre augusztus 25. és szeptember 3. között kerül sor.

A „magyar Versailles-t” Esterházy Miklós herceg építtette a XVIII. században. Birtokán az élénk társasági élet elengedhetetlen része volt a zene, a tánc, az opera, a bábszínház, udvari zeneigazgatójának egyenesen Joseph Haydnt szerződtette. A Díszteremben, ahol a fesztivál legtöbb koncertje elhangzik, egykor maga a mester játszhatott zenekara élén, bár a kastély titkai egyikeként őrzi azt is, hogy akkoriban hogyan és mire használták pompás termeit. A kastély mellett a remek akusztikájú fertőszentmiklósi és a fertőszéplaki katolikus templomban is lesznek hangversenyek.

Mindhárom helyszínen kiváló magyar és külföldi muzsikusok tolmácsolják Haydn és kortársai Eszterházához kötődő kompozícióit, közöttük igazi ritkaságokat. A Mizsei Zoltán vezette Quinque Voces például Haydn Tízparancsolat-kánonjait énekli szeptember 2-án délelőtt 11-kor a fertőszéplaki templomban. Christine Schornsheim Németországból augusztus 29-én csembalón, fortepianón és szeptember 1-én – a csak nagyon ritkán hallható – klavichordon játszik majd Haydn-darabokat.

A nyitókoncerten Komlós Katalin művésznő – s egyben Haydn korának neves kutatója – mellett Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Drucker Péter, Regenhart András és Kovács István lép majd fel. A herceg házimuzsikáinak szellemét idézik fel többszólamú énekekkel és billentyűs szonátákkal, akárcsak a Tomasini-, illetve a Festetics-vonósnégyes, vagy a Trio Antiqua és holland vendégeink, a Van Swieten-trió négy másik estén.

6db0d64b-7f5a-48ff-a7af-aee487e945d7

Az oratóriumok és a zenekari muzsika kedvelői a fertőszentmiklósi templomban augusztus 26-án Vashegyi György, 30-án Nicholas McGegan vezényletével hallhatnak miséket és egy londoni szimfóniát az Orfeo-zenekar és a Purcell-kórus előadásában. Szeptember 3-án este pedig a magyar régizene-játék egyik úttörője, a Capella Savaria és a nemzetközi régi zenei élet egyik nagy egyénisége, Nicholas McGegan karmester zárja a fesztivált közös zenekari esttel.

A fesztivál alapítója a Magyar Haydn Társaság, melynek egyik kiemelkedő célja a Haydn-művek hazai előadásának ösztönzése, továbbá a Haydn-korabeli zenei paradicsom felidézése az eredeti falak között, korabeli hangszerek és az eredeti előadási gyakorlat segítségével. A műsor középpontjába Haydn eszterházi alkotókorszakának kompozícióit helyezték. Különös tekintettel azokra, amelyek a meghatározó jelentőségű műfajokhoz tartoznak: a szimfóniákat, a vonósnégyeseket és a billentyűs szonátákat. Olyan darabok is szerepelnek a rendezvény műsorában, amelyek Haydn, a merész kísérletező portréját is jól illusztrálják.

Bővebb információ és jegyrendelés: Haydn Eszterháza Programiroda, 1072 Budapest, Rákóczi út 20., Tel: (1) 266-2837, E-mail: fesztival@haydn-eszterhaza.hu, www.haydn-eszterhaza.hu.