Lázár, Olimpia

Mozart zenéjének igazsága

2006.08.21. 00:00

Programkereső

Színes fotókkal, festmény-reprodukciókkal, korabeli metszetek, színpadi jelenetek és plakátok képével gazdagon illusztrált mongráfia látott napvilágot Mozart születésének 250. évfordulója tiszteletére.

A magas színvonalú nyomdatechnikával készült, elegáns kötet magán viseli a német Taschen és a magyar Vince kiadó együttműködéséből született művészeti kismonográfia-sorozatának minden erényét. Áttekinthető szerkezet, jó stílusú tanulmány, remekül megválasztott illusztráció - köztük nem egy látványos ritkaság a kor és az életút fontos szereplőiről - viszi végig az olvasót Wolfgang Amadeus Mozart rövid életének és hatalmas életművének állomásain. Újdonság, hogy a kiadásba ezúttal a szlovák Slovart kiadó is betársult, így a német és magyar nyelvű szöveg mellett harmadikként szlovákul is olvasható a Johannes Jansen tollából született monográfia.

A neves német kutató könyve az avatatlanoknak alighanem szolgál néhány meglepetéssel. Nem az életmű átértékelésével, hanem a zseni személyét és életét körüllengő legendák, romantikus-patetikus elrajzolások, a rajongó kozmetikázás mögötti valóság felmutatásával. Igaz, a könyv súlyát a zenei pálya élvezetes megrajzolása jelenti, de mégis érdekes azokkal a tényekkel találkozni, amelyek cáfolják eddigi hiedelmeinket. Például Mozart halálának körülményeiről, vagy a "szegénysírba" temetés legendájáról.

S tán még ennél is izgalmasabb az, hogyan született a "megtisztított" Mozart-kép az özvegy abbéli szándékából, hogy kiretusáljon a valódi képből bizonyos vonásokat. Ahogy a szerző megjegyzi, máig erősen romantizált, Franz Schubert torzító szemüvegén át láttatott Mozart-kép él az utókorban, mely az élet kicsapongó élvezetére hajlamos temperamentumát biedermejer életérzéssé hamisítja. Durva, gyakran cinikus humorát naívnak, vagy éppen melankólikusnak mutatja, s ebből a nézőpontból értelmezi művészetét is. "Mozart zenéje egészen más igazságokat tartogat számunkra." A Mozart című könyv ezeknek az igazságoknak a közelítéséhez ad segítséget.