Luca, Ottilia

Zsidó Nyári Fesztivál

2006.08.22. 00:00

Programkereső

Az egyik legrangosabb hazai kulturális eseménysorozat idén is gazdag, tartalmas és sokszínű programokkal várja az érdeklődőket Budapesten és több vidéki helyszínen, augusztus 27. és szeptember 3. között.

Az Európában is jegyzett fesztiválon az idén is számos kitűnő izraeli, amerikai és hazai művész, illetve együttes szólaltatja meg a zsidó kultúra legjelesebb műveit. A műfajilag is változatos programokra több mint 120 ezer vendég várható a világ minden tájáról. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jegyértékesítés – a szokásosnál korábban – július közepén megkezdődött a Síp utcai Fesztiváljegyirodában.

A Zsidó Nyári Fesztivál immár kilencedik alkalommal nyílik meg. Az 1997-ben megszületett ötlet bebizonyította életrevalóságát, hiszen évről évre nagyobb közönséget vonz. Szerencsésnek bizonyult a nyárvégi időpont is, a ZSNYF mintegy záróakkordjává vált az idegenforgalmi szezonnak. A fesztivál az évek során túlnőtt a fővároson, rendezvényei ma már nemcsak Budapesten, hanem több vidéki helyszínen, sőt az országhatáron túl is zajlanak (Vác, Kiskunhalas, Nagykőrös és Karcag, valamint Szabadka).

A siker elsősorban annak köszönhető, hogy a ZSNYF filozófiája egyértelműen találkozott a közönség igényeivel. A közönség kedvencei, a zsidó kultúra legjellegzetesebb műfajai – elsősorban a kántor- és a klezmerzene – a fesztivál visszatérő programjai közé tartoznak. A szervezők nem mindenáron kívánnak újítani, viszont egyre több olyan műfajkapcsolási igény jelentkezik, mint a klezmer- és a klasszikus zene, a klezmer- és a cigányzene, a klezmer- és a magyar népzene, az idén pedig a klezmer- és a jazzmuzsika társítása.

A Zsidó Nyári Fesztivál sikerének másik kulcsa a csodálatos Dohány utcai Zsinagóga, amely a kezdetektől állandó helyszíne az oda illő zenei bemutatóknak. Legyen magyar vagy külföldi művész, akinek egyszer megadatott a lehetőség koncertet adni a több mint háromezer főt befogadó zsinagógában, visszavágyik a különleges akusztikájú és atmoszférájú helyre. Ebben az évben a ZSNYF abban a szerencsés helyzetben van, hogy felavathatja a magyar zsidóság számára ugyancsak rendkívül értékes, közelmúltban visszakapott Rumbach utcai Zsinagógát, ahol nemcsak a nyitó koncert, hanem egy különleges, bibliai történetekről szóló installáció is otthonra talált.

A Zsidó Nyári Fesztivál nyitó koncertje – hagyományosan a rendezvény kezdete előtti estén – augusztus 26-án Vivaldi: Juditha Triumphans című operájának koncertszerű előadása lesz a müncheni zsidó közösség zenekarának közreműködésével. Judith szerepében Stanislava Stoytcheva-Piperova szoprán énekesnőt, a müncheni operaház szólóénekesét hallhatja a közönség.

A fesztivál hagyományos programját jelentik a zsidó könyv- és filmnapok, valamint a különböző képzőművészeti kiállítások. Idén először a legnevesebb budapesti és a vidéki éttermek is csatlakoztak a fesztiválhoz, étlapjaikon tradicionális magyar-zsidó ételeket kínálnak, s helyenként klezmerzene is szórakoztatja a vendégeket.

Augusztus 27-én este a Dohány utcai Zsinagógában Israel Rand és Simon Cohen izraeli, valamint Fekete László és Tóth Emil magyar kántorok adnak koncertet népszerű liturgiai énekekből és jiddis dalokból. A négy kitűnő kántor előadásához a húsztagú Jeruzsálemi Kántorkórus nyújt méltó keretet. A fesztivál egyik különlegessége a Pártos Ödön-emlékkoncert augusztus 28-án a Dohány utcai Zsinagógában. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Héja Domokos vezényli, közreműködik Bársony Péter brácsaművész.

Visszatérő vendége a fesztiválnak Szenthelyi Miklós hegedűművész és a Magyar Virtuózok Kamarazenekara. Koncertjük augusztus 28-án lesz az immár ugyancsak hagyományos helyszínnek számító Uránia filmszínházban. Az Uránia mozi a fesztivál idejére szinte színházzá változik, hiszen csaknem minden este egy-egy nagyszerű produkciónak ad otthont. Itt mutatják be augusztus 27-én a Shabbathsong és a Pro-Ma Future társulat előadásában – Eszter könyvét megzenésítve – a Láthatatlan kéz című zenés játékot.

Augusztus 29-én La Serena címmel latin dramatikus koncertet tart Horgas Eszter, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György, Kovács Adél színművész közreműködésével. Augusztus 31-én a Szomorú vasárnap című előadást a veszprémi Pannon Várszínház, szeptember 2-án a Lola Blau című drámát Maia Morgenstern előadásában láthatják az érdeklődők. Majd záróakkordként a kifejezetten a fesztiválra létrehozott formáció – Gerendás Péter, Bíró Eszter, Somló Tamás és László Boldizsár, valamint a Cotton Club Band – Havanna Gila címmel a kubai Buena Vista Social Club stílusában ad izgalmas, klezmerzenei műsort.

Igazi zenei csemegének ígérkezik a Dohány utcai Zsinagógában augusztus 29-én este Vadim Gluzman fiatal izraeli hegedűművész fellépése a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével. A világot bejárt fiatal művész – Isaac Stern tanítványa és méltó követője – az idei fesztivál díszvendége. Mendelssohn hegedűversenyeinek megszólaltatása egy valódi Stradivariuson alighanem a fesztivál egyik fénypontja lesz.

A Budapest Klezmer Band, valamint Roby Lakatos és zenekara közös estje várhatóan szintén nagy érdeklődésre számíthat augusztus 30-án a Dohány utcai Zsinagógában. A Budapest Klezmer Band a fesztivál keretében is bemutatja a nagysikerű Menyasszonytánc című klezmermusicaljét két előadásban az Operettszínházban szeptember 3-án.

Ugyancsak a Dohány utcai Zsinagógában ígér feledhetetlen estét – az operák koncertszerű előadásának sorozatában – a Sámson és Delila francia nyelvű, háromfelvonásos feldolgozása a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Filharmonikus Énekkar közreműködésével, Győriványi-Ráth György vezényletével; a főszerepekben Bándi János és Wiedemann Bernadett, Fokanov Anatolij, Bretz Gábor.

A crossover jegyében mutatkozik be Bedy Ferenc zongoraművész a TEMI Fővárosi Művelődési Házban. Programján klasszikus és saját művek szerepelnek. A közönség a koncertet quadrohangzásban élvezheti.

Új helyszínen, a gyönyörűen felújított Corinthia Grand Hotel Royal koncerttermében mutatja be Horváth Mária és Szokolay Balázs Géniuszok éve című ünnepi dalestjét, azoknak a zeneszerzőknek műveit szólaltatva meg, akiknek jubileumát ünnepeljük az idén: Mozart, Bartók, Sosztakovics és Kurtág György darabjai lesznek hallhatók.

5b8c3158-4d68-4046-b424-90780eca58fd

Biztos sikerre számíthat a Zeneakadémián augusztus 28-án este a Fellegini KlezmerGipsy-koncert Harry Timmermann klarinétművész Harry’s Freilach együttesének fellépésével. A IX. Zsidó Nyári Fesztivál operagálával zárul a Dohány utcai Zsinagógában, Lukács Gyöngyi és vendégei – González Mónika, Balatoni Éva, Bándi János és Kálmándi Mihály – világhírű operarészleteket adnak elő.

A Zsidó Nyári Fesztivál az idén 64 millió forintból gazdálkodik. Megrendezéséhez támogatást nyújtott: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest Főváros VII. Kerület Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Turizmus Rt., Bank Hapoalim, OTP Budapest Régió, QBE Atlasz Biztosító, Plaza Centers. A Zsidó Nyári Fesztivál rendezője a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja.

További információ: Fesztiváljegyiroda, 1075 Budapest, Síp u. 12., Tel.: (1) 413-5531, 343-0420, Fax: (1) 462-0478, E-mail: zsikk@t-online.hu, Honlap: www.zsidonyarifesztival.hu.