Gusztáv

Andalúz éjszaka és 475. évforduló a Zempléni Fesztiválon

2006.08.23. 00:00

Programkereső

Túl van egyik legemlékezetesebb eseményén az idei Zempléni Fesztivál. A sárospataki Református Kollégium 475. évfordulójára rendezett ünnepi hangverseny nyitó beszédét Bölcskei Gusztáv református püspök mondta el.
9dba0525-658a-4d83-8136-7fdc16f6a909

A Zempléni Fesztivál nagyszabású hétvégi programjai közé tartozott még az egész estét betöltő táncos, zenés, andalúz vacsora. Az esemény, amelyre 19-én pénteken került sor a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, három részből állt, melynek szüneteiben a közönség kisétálhatott a Bodrog partra néző várfalhoz, ahol mediterrán ételeket és desszerteket szolgáltak fel.

A program első és harmadik részében Lippai Andrea flamenco táncművész és négy táncosnője varázsolta elénk a flamenco tánc hihetetlen nehézségű elemeit. Andalúzia történelmének és kulturális sokszínűségének gazdag elemeit foglalja magában ez a gyönyörű és végtelenül nehéz tánc, amelynek katartikus hatása az erős érzelmek kifejezésében rejtezik – szerelmet, gyászt, bánatot és elnyomást öntenek tánclépésekbe, mozdulatokba. A tánc elmaradhatatlan partnere a gitáros zene és az ének, melyet a Latidos Együttes tagjai tolmácsolásában élvezhetett a közönség.

A Református Kollégium fennállásának 475. éves évfordulója és a Pataki Diákok Világtalálkozója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyre ugyanezen az estén, a sárospataki Református templomban került sor. A koncert ünnepi nyitó beszédét Bölcskei Gusztáv református püspök mondta el, üdvözölve a Református Kollégium jubilálására összegyűlt közönséget és köszönetét fejezte ki a Zempléni Fesztiválnak, mely ezt az eseményt magas színvonalú koncertprogrammal teszi még emlékezetesebbé.

A teltházas koncerten előbb Handel Dettingeni Tedeuma, majd a szünet után J. S. Bach Magnificatja hangzott el. A karmester Hollerung Gábor volt, aki ezen az estén a korhű hangszereken játszó Ensemble Philippe-et és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot dirigálta. Az est szólistái Zádori Mária (szoprán), Megyesi-Schwartz Lúcia (mezzo), Megyesi Zoltán (tenor) és Cser Péter (basszus) voltak.