Timót, Xénia

Németországban turnézik a Teheráni Szimfonikus Zenekar

2006.08.25. 00:00

Programkereső

Az iráni zenekar az Osnabrücki Orient Fesztiválon óriási sikerrel játszotta Csajkovszkij, Beethoven, és Frank Zappa műveit.
4de15bbd-fb65-431f-a848-9a3a59c5ce2b

A Teheráni Szimfonikusok nincsenek könnyű helyzetben. Az 80 tagú együttes finanszírozása csak része a problémáknak, az iszlám köztársaság konzervatív kormánya a repertoárba is beleszól. Az 1979-es forradalom óta például Beethoven IX. szimfóniáját nem ’illik’ játszani, mivel azt baloldali és világi csoportok hallgatták. Tavaly októberben Ahmadinedzsád elnök betiltotta a nyugati zenét, ami azonban az állami TV és rádióműsorokban máig előfordul a háttérben. Az ország Kulturális és Vallásügyi Minisztériuma által támogatott zenekar így klasszikus művek mellett tradicionális iráni zenét is játszik.

Az 1940-ben alapított együttes a 60-as, 70-es években a nemzetközi zenei élet rangos szereplője volt, együtt játszottak többek közt Yehudi Menuhinnal, Isaac Sternnel és Zubin Mehtával is. Az iszlám forradalom után a legtöbb muzsikus emigrált, csupán tízen maradtak az eredeti tagok közül Teheránban. Mára számos fiatal zenész került az együttesbe, akik tanulmányaikat a férfiaknak, vagy a nőknek fenntartott konzervatóriumban folytatták.