Valér

A hét portréja: Itzhak Perlman

2006.08.28. 00:00

Programkereső

Perlman a világ vezető hegedűvirtuóza, klasszikus zenészként kiemelkedő népszerűségnek örvend. Megnyerő személyisége, emberiessége, hibátlan technikája, és a zenéjéből sugárzó öröm mindenhol a közönség rajongását váltja ki.
8137554b-84f7-4961-b200-1e10ceca177a

1945, augusztus 31-én született Izraelben, ahol a Tel Aviv-i Zeneakadémián kezdett tanulni, majd 1958-tól New Yorkban Juilliard Schoolban Ivan Galamian és Dorothy DeLay növendéke volt. 1964-ben a Leventritt versenyen aratott győzelmével kezdődött világraszóló karrierje, azóta a legkiemelkedőbb koncerttermekben és fesztiválokon lépett fel a világ vezető zenekaraival.

1987-ben budapesti és varsói koncertjei során először játszott az Izraeli Filharmonikus Zenekar kommunista országokban. Az együttessel fellépett később a Szovjetúnióban, Indiában és Kínában is. Csajkovszkij születésének 150. évfordulóján együtt zenélt a Leningrádi Filharmonikusokkal, Jurij Termikanovval, Yo-Yo Mával és Jessye Normannel.

Négy Emmy-díjjal jutalmazták művészetét, többek közt a klezmer muzsikáért való tevékenységéért. Felvételeivel 15 alkalommal nyert Grammy-díjat, együtt zenélt Isaac Sternnel, Daniel Barenboimmal, Zubin Mehtával, Pinchas Zuckermannal, Vladimir Ashkenazyval, szólistaként és karmesterként is fellépett Amerika és Európa vezető zenekaraival. Számos TV műsorban szerepelt és John Adams zeneszerzővel együtt dolgozott a Schindler Listája című film Oscar díjas zenéjén. Számos egyetem, többek közt a Harvard, a Yale és a Brandeis tiszteletbeli diplomával illette, Reagan és Clinton amerikai elnököktől állami kitüntetést kapott.