Luca, Ottilia

Zempléni Fesztivál: kitüntetés az Európai KulturForumtól

2006.08.31. 00:00

Programkereső

Az augusztus 26-án lezárult Zempléni Fesztivál szervezői különleges elismerést vehettek át a németországi székhelyű KulturForum Európától. Az Érdem Érmet eddig csak egy magyar szervezet kapta meg.
b5c5bf36-9969-484f-8596-d285e7d731f2

A KulturForum Érdem Érmet a tekintélyes kulturális intézmény elnöke, Dieter Topp adta át Deák Gábornak, Sárospatak polgármesterének, Dr. László Gézának, a fesztivál fő támogatóját képező Antenna Hungária vezérigazgatójának és Hollerung Gábor művészeti vezetőnek.

Az elismerés azért a kezdeményezésért jár a szervezőknek, amelyet a Kulturforum is egyik fő céljának tekint. Az intézetet 1992-ben hívta életre Hans-Dietrich Genscher azzal a szándékkal, hogy elősegítse az európai eszme hangsúlyosabb megfogalmazását a kultúra valamennyi területén. Dieter Topp szerint a Zempléni Fesztivál tizenöt éve sikeresen valósítja meg a kultúra decentralizálásának, a kulturális régiók fejlesztésének Európa-szerte kiemelt célkitűzéseit.

A rendezvénysorozat egy országos szinten kevésbé frekventált, ám turisztikailag és kulturálisan egyaránt rendkívül vonzó régióra hívja föl a közönség figyelmét. Ezzel – a magas színvonalú művészeti programok szervezése mellett – hozzájárul a régió kistelepüléseinek hosszú távú gazdasági fejlődéséhet is. A KulturForum hivatalos elismerését magyar kulturális szervezők közül eddig a Tavaszi Fesztivált szervező Fesztiválközpont Kht. nyerte el 2005-ben.

Az idei fesztivál látogatottsága jelentős mértékben megugrott a tavalyihoz mérten. A 74 különféle programot összesen 13 664 néző kísérte figyelemmel, ezzel átlagosan 10%-kal nőtt az érdeklődés a fesztivál programjai iránt a tavalyihoz képest.