Gábor, Karina, Ders

Holnaptól kezdődik a Liszt-verseny

2006.09.02. 00:00

Programkereső

Idén a hagyományos Liszt-verseny – az évfordulók kapcsán – Bartók művekkel egészül ki. A nemzetközi megmérettetésre szeptember 3. és 15. között kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében.
e24b47e6-219c-48e0-8f12-6d560afef911

A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. A döntőben a versenyzők kétszer lépnek fel, valamennyi forduló nyilvános. A tervek szerint a középdöntőbe 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be. Az első helyezett 10000, a második 8000, a harmadik 6000 Euróval lesz gazdagabb.

A zsűriben olyan elismert művészek ülnek, mint Clidat France (Franciaország), Falvai Sándor, Baranyay László, Zempléni Kornél, Nádor György, Jandó Jenő, Lantos István (Magyarország), Flores Noel (Ausztria), Gadzijev Siavush (Oroszország), Lapsánsky Marián (Szlovákia), Toperczer Peter (Csehország), Watanabe Kenji (Japán), Wijn Jan (Hollandia).

A versenyre 52 zongorista nevezett be a világ minden tájáról. Az elődöntőben három Liszt-művet és egy Bartók-darabot kell előadniuk a résztvevőknek. A középdöntőben ugyancsak egy Liszt- és egy Bartók-darabot kell prezentálni, de ezek a nehezebb művek közül kerülnek ki. A döntőben is lehet válogatni: Liszt Esz-dúr, A-dúr és Bartók III. zongoraversenye között, de Liszt h-moll szonátáját mindenféleképpen hallhatjuk majd a verseny döntőseitől.

Az eseményt szeptember 3-án egy koncert nyitja meg, amelyen Bogányi Gergely, az 1996. évi és Mocsári Károly, az 1986. évi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztese játszik majd. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Ligeti András vezényli. A díjkiosztó ünnepségre és a győztesek gálakoncertjére 2006. szeptember 15-én, este fél nyolckor kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében. Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kovács László, és hogy kik fognak zongorázni… Az még a jövő zenéje.