Konrád

Decembertől ingyenes legális zeneletöltés?

2006.09.03. 00:00

Programkereső

Megtörni látszik az Apple dominanciája a zenei letöltések terén. Év végétől a New York-i SpiralFrog.com internetes szolgáltatás „reklám alapú” ingyenes legális letöltést biztosít.
ac263d22-c8c7-4d4e-99f2-e26e28afb22e

Fizetés helyett a weboldalra látogatók minden letöltés előtt egy reklámot néznek meg, így az Apple iTunes „olcsó”, dalonkénti egy dolláros struktúrájával szemben teljesen ingyenessé válik minden forgalmazott zeneszám. Az új modell áttörést jelent a nagy zenei kiadók hozzáállásában: az óriáscégek eddig megpróbáltak ellenállni az internet adta legújabb lehetőségeknek, míg most kiaknázhatják azokat. A SpiralFrog a legnagyobb lemezvállalatot, a Vivendi Universalt győzte meg, idén Amerikában és Kanadában, a jövő év elejétől Nagy-Britanniában már biztosan működik a szolgáltatás.

Egy amerikai felmérés szerint minden 40 letöltött zeneszámból egyet vásárolnak legálisan, a fájlmegosztó hálózatokkal való küzdelem mellett a közösségi oldalak is nyomást gyakoroltak a kiadókra. A MySpace-hez hasonló portálokon ugyanis a zenészek ingyenesen osztják meg a közösséggel zenéjüket. A korábbi alternatívát a „jó útra tért” zenei szolgáltató, a Napster képviseli, ahol havi fix díj ellenében korlátlanul lehet zenét letölteni, természetesen reklámmentesen.