Konstantin

Mahler-ünnep a MÜPA-ban

2006.09.03. 00:00

Programkereső

A Lucerni Fesztivál után Budapesten, a Művészetek Palotájában lép fel a híres amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra. A Budapesti Mahler Ünnepet másodszor szervezi meg a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÜPA 2006. szeptember 7. és 10. között. Ennek keretében, szeptember 8-án, este fél nyolckor szólal meg a már több mint száz éve világhírű zenekar Mariss Jansons vezényletével.
8d698204-811f-440c-970d-5d6b73a2edac

Az Amszterdami Concertgebouw Zenekar Beethoven: Egmont-nyitány, Henze: Sebastian im Traum (magyarországi bemutató) és Mahler: I. „A titán” szimfóniáját játssza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az 1888-ban alapított amszterdami zenekar 1988 óta viselheti a Royal Concertgebouw Orchestra nevet, vagyis a „Királyi” címet. Hosszú története során, Mariss Jansons előtt mindössze öt vezető karmestere volt: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink és Riccardo Chailly. Az együttes, amelyet 120 virtuóz muzsikus alkot, ez idáig már 1100 lemez- és CD-felvételt mondhat a magáénak. Otthona, a csodás akusztikájáról híres Concertgebouw a hollandiai komolyzenei élet központja.

A világhírű zenekar műsorán két népszerű kompozíció között egy igazi különlegesség, Hans Werner Henze műve kapott helyet. Henze Németországban született 1926-ban, s egyike az utóbbi kétszáz év azon kevés komponistáinak, akik túlélték tizedik szimfóniájuk megírását. Hatalmas életműve több mint harminc színpadi művet, számos zenekari és kamaradarabot, szóló- és versenyművet, valamint dalt tartalmaz. Sebastian im Traum („Sebastian álmodik”) című darabja Georg Trakl expresszionista osztrák költő (1887-1914) versciklusa alapján született. A szerző nyilatkozata szerint a zene úgy próbálja meg követni a költő szavait, ahogyan a filmkamera az eseményeket vagy a gyorsírás egy beszélgetés lényegét – s mindez „mélyen kötődik Salzburghoz, a katolikus melankóliához, a salzburgi hőmérsékletekhez és illatokhoz, a parasztbarokkhoz, a halál közelségéhez”.

Az est karmestere, a rigai születésű, világszerte koncertező Mariss Jansons a leningrádi Konzervatóriumban tanult, majd Ausztriában, Hans Swarowskynál és Herbert von Karajannál folytatta tanulmányait, és 1971-ben megnyerte a Karajan karmesterversenyt. 1979-től 2000-ig az Oslói Filharmonikusok élén állt, 2003 óta a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, és 2004-től ugyanezt a posztot tölti be Amszterdamban is.

A Budapesti Mahler Ünnep programja

2006. szeptember 7. 19:45
A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje
Mahler: a-moll zongoranégyes-tétel
Vajda János: Rapszódia
Matthias Kadar: Márimes (tárogatóverseny)
Gyöngyösi Levente: Elhagy – kantáta énekhangra és 17 hangszerre
Láng István: Ad nominem Mahler
Orbán György: Hommage á G. M.
Km.: Jandó Jenő (zongora), Kiss Gy. László (tárogató), Ambrus Ákos (bariton)
Vez.: Fischer Iván

2006. szeptember 8. 19:30
A Royal Concertgebouw Zenekar koncertje
Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Henze: Sebastian im Traum
Mahler: I. szimfónia
Vez.: Mariss Jansons

2006. szeptember 9. 19:30
A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje
Mahler: Welte-gépzongora felvételek 1905-ből, a zeneszerző előadásában; V. cisz-moll szimfónia
Km.: Frankó Tünde (szoprán)
Vez.: Fischer Iván

2006. szeptember 10. 19:45
A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje
Mahler: Welte-gépzongora felvételek 1905-ből, a zeneszerző előadásában; V. cisz-moll szimfónia
Km.: Frankó Tünde (szoprán)
Vez.: Fischer Iván