Csilla, Noémi

A hét portréja: Ránki Dezső

2006.09.04. 00:00

Programkereső

Az elmélyültségéről, intellektuális és technikai felkészültségéről ismert zongoraművész méltán örvend nagy népszerűségnek itthon és külföldön egyaránt.
78a5e71f-36a9-4066-956d-46ca005e1c08

Ránki Dezső Budapesten végezte tanulmányait, 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. 1969-ben, tizennyolc évesen nyerte meg a Zwickaui nemzetközi Schumann-verseny I. díját, ekkor indult nemzetközi karrierje. Rendszeresen fellépett Európa legtöbb országában, több ízben Észak- és Dél-Amerikában, illetve két-három évente Japánban is játszott.

Koncertezett többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK zenekarával és számos neves karmesterrel: Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával.

Életében jelentős szerepet játszik a kamarazene: az utóbbi két évtizedben évi tíz-tizenöt, négykezes és kétzongorás művekből összeállított koncertet ad felesége, Klukon Edit zongoraművész társaságában.

A jeles művészt legközelebb szeptember 26-án 19:30-kor hallhatja a közönség a budapesti Zeneakadémián, ahol Bartók 2. zongoraversenyét fogja játszani a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével.