Márk

A Trombitaverseny margójára

2006.09.05. 00:00

Programkereső

Augusztus 24. és 28. között került megrendezésre az Országos Főiskolai-Egyetemi Trombitaverseny Fehérgyarmaton. A versenyre a III. Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivál keretei között került sor.

A verseny fővédnöke Dr. Batta András a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora volt. A Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivált Fehérgyarmat Önkormányzata Dr. Tilki Attila alpolgármester és az Ewald Rézfúvós Kvintett tagjai Bakó Levente művészeti vezetésével hozták létre 2004-ben. A találkozó minden év augusztusában zajlik négy szatmári városban (Tunyogmatolcs, Jánkmajtis, Penyige és Fehérgyarmat), több mint tíz helyszínen.

A fesztivál szervezői minden évben más rézfúvós hangszert állítanak az események középpontjába. Ezúttal a trombitáé volt a főszerep. A három fordulós versenyben hat kötelező darabot játszottak a versenyzők, akik az ország minden részéből érkeztek szép számmal. A döntőben hét főiskolás és egyetemista mérte össze tudását. A találkozó színvonala igen magas volt, a koncertek látogatottsága pedig teltházzal dicsekedhetett.

A nyitókoncertet a házigazda az Ewald Rézfúvós Kvintett adta. További hangversenyeken Boldoczki Gábor, Szabó Teréz, Kelemen Lajos, Fejes Krisztina, Szabolcsi Koncert Fúvós Zenekar, Royal Fanfare Ensemble és a győztesek záró gálakoncertje szórakoztatta a nagyon lelkes közönséget. A fesztivál az ország egyik legjelentősebb és méreteiben egyik legnagyobb rézfúvós találkozójává fejlődött. Találkozunk 2007-ben.....

Díjazottak:
I. díj 150 000 Ft: Molnár László-Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest, felkészítő tanár: Szűcs Zoltán.
II. díjat a zsűri nem adott ki
Megosztott III. díj Kovács Tamás-Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest, felkészítő tanár: Velenczei Tamás és Szőnyi Gábor-Debreceni Egyetem Zenei Konzervatóriuma, felkészítő tanár: Kammerer András.

Különdíjak:
Extra különdíj a JA-MUSIK Hangszergyár felajánlásával egy 800 000 Ft értékű B&S Challenger II. GL típusú C-trombita. Nyerte: Molnár László. 50 000 Ft, az Artisjus Zenei Alapítvány díja a Lendvay Kamilló:Két Capricco c. mű legjobb előadójának. Nyerte: Nagy Antal Endre. Fon-Trade Music Kft. 30 000 Ft-os vásárlási utalványa. Nyerte: Kresz Richárd-Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest. And&And Hangszerkereskedés 30 000 Ft-os vásárlási utalványa. Nyerte: Boros Sándor-Debreceni Egyetem Zenei Konzervatóriuma. CD ajándékcsomag, nyerte: Kerekes József-Debreceni Egyetem Zenei Konzervatóriuma.

feded3e6-e180-433e-aaa1-c3b6e23c305b

A zsűri tagjai:
Szűcs Zoltán – trombitaművész a zsűri elnöke, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombita tanára
Kovács Zoltán – trombitaművész a Magyar Állami Operaház tagja
Boldoczki Gábor – trombitaművész, szólista
Bakó Levente – Liszt-díjas trombitaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett művészeti vezetője
Tarkó Tamás – Liszt-díjas trombitaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja
Kovalcsik András – Liszt-díjas kürtművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja
Kelemen Lajos – harsonaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja
Peresztegi Attila – tubaművész az Ewald Rézfúvós Kvintett tagja

A fesztiválról bővebb információ a www.ewald.hu internetes oldalon található.