Konstantin

Magyar lélekábrázolás - ecsettel és vonóval

2006.09.05. 00:00

Programkereső

A német nyelvterületen régóta úgy tartják a magyarokról, hogy romantikus alkatúak, mélyen érzőek. Ennek a sztereotípiának járt utána a saját eszközeivel a Kunsthalle Krems.
fd8ff381-3038-45ca-846d-c6f64081b5d9

A Kunsthalle Krems egy Bécstől egyórányira fekvő híres alsó-ausztriai múzeum, mely az utóbbi években a XIX. századra specializálódott kiállításaival szerzett széles elismerést magának. Az augusztusban nyílt és jövő februárig nyitva tartó, A magyar lélek – romantika és realizmus Magyarországon című pazar kiállításra a bécsi Collegium Hungaricum is felhívja a figyelmet a maga kiállításával, amelynek témája és címe ugyanez, de nem festményeket, hanem grafikákat mutat be, ugyancsak a Magyar Nemzeti Galéria anyagából.

A XIX. század folyamán a magyar festészetben az egyes korszakok más-más szempontból főszerepet játszó műfajai mellett a zsánerkép háttérbe szorult, miközben minden művész alkotott ilyeneket. Ezek a „magas művészet” mellett a kor általános polgári ízlését tükrözték, az életmódot az utókor számára is tanulságosan ábrázolva. A magyar lélek című grafikai tárlat azokra a rejtett kincsekre koncentrál, amelyek – technikai és műfaji mivoltuknál fogva – kevésbé ismertek az egyes művészek életművében, ugyanakkor formai és technikai bravúrjaik méltóvá teszik őket egy külföldi kiállítás közönségének érdeklődésére.

Az anyagot a XIX. századi magyar festészet legnevesebb mestereinek rendkívüli finomságú ceruza- és részletező tollrajzai, bravúros akvarelljei, finoman kivitelezett szénrajzai alkotják. A megnyitó utáni szombaton, szeptember kilencedikén, A zene hosszú éjszakáján – híven a Kunsthalle-plakáton látható, Ferenczy Károly-féle hegedülő Orpheushoz – koncertre várja a közönséget a Collegium Hungaricum. A magyar lélek rezdüléseit Liszt, Kodály, Dohnányi és mások műveivel illusztrálja négyrészes, éjszakába nyúló kamarakoncertjén Deák Márta (hegedű), Scholz Anna (gordonka) és Granik Anna (zongora).

A magyar lélek – Grafikai kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria XIX. századi anyagából
Collegium Hungaricum, UngArt Galéria
1020 Wien, Hollandstr. 4.
Megnyitó: 2006 szept. 7. 19:00, nyitva szept. 29.-ig (hétvégén előzetes bejelentkezéssel) Megnyitja: Dr. Tayfun Belgin, Igazgató, Kunsthalle Krems
Kurátor: Hessky Orsolya, MNG

További információ: Dr. Zipernovszky Kornél igazgatóhelyettes, CH Bécs, Tel: +43 676 520 9377, www.magyarintezet.hu, k.zipernovszky@collegiumhungaricum.at, www.kunsthalle.at.