Alfréd

Mozart jegyében telik a Zene hosszú éjszakája Bécsben

2006.09.08. 00:00

Programkereső

Hatodik alkalommal rendezik meg szeptember 9-én a Zene hosszú éjszakáját Bécsben, ahol ezen a napon is minden Mozart körül forog.
0dfcc5e5-5a9e-4c21-9c44-36f507be16bf

Este hét és hajnali egy óra között hatvan helyszínen találkozhatnak a jubiláló zeneszerző műveivel, azokhoz közelítő darabokkal vagy egyszerűen csak jó zenével a Zene hosszú éjszakájának résztvevői az osztrák fővárosban. Az idei rendezvény célja, „nem az, hogy csak Mozartot játszunk, hanem hogy hírverést csapjunk a zenének“ – magyarázza a Bécsi Mozart-év intendánsa, Peter Marboe. Éppen ezért az Éjszaka zenei palettáján egyaránt szerepel dzsessz, pop-rock, elektronikus és tradicionális zene – de természetesen megtalálhatók a kínálatban Mozart művei is.

„Mozart és a szabadkőművesek“ mottóval beszélgetős koncertnek ad otthont például a Mozart Ház, a Stephansdom pedig „mozartikus“ kamarazenével várja az érdeklődőket. A Radiokulturhausban a Nouvelle Cuisine Bigband, valamint DJ Sweet Susie és Manni Montana adnak egymásnak randevút, míg a Musikvereinben balkán dzsessz szól majd. Többek között a Modern String Quartett-tel és a Vienna International Pocket Operával készül a Haus der Musik; igazi bécsi zene, „Őszi dallamok a capella“ és „Dalra fakasztó Mozart“ gondoskodik a jó hangulatról a Wiener Voksliedwerkben.

Nemcsak zenei programokat kínál azonban a szeptember 9-i éjszaka: tárt kapukkal várja a látogatókat az Albertina, a Zoom Gyermekmúzeum és a Bécsi Zsidó Múzeum, ahol természetesen zenei aláfestéssel nézhetik meg az érdeklődők az aktuális Mozart-kiállításokat. Az összesen hatvan helyszín – koncerttermek, múzeumok, templomok, klubok és lokálok – között buszok szállítják az utasokat, amelyek 15-30 percenként indulnak a Herbert von Karajan térről. A valamennyi rendezvényre érvényes belépőjegy 12 euróba kerül. A Zene hosszú éjszakáján tavaly ötvenezren vettek részt.