Benedek

Budapesti Őszi Fesztivál 2006 – Zenei ajánló

2006.09.09. 00:00

Programkereső

Noha különböző fesztiválok ma már teret hagynak a legfrissebb zenéknek, soha olyan erős kortárszene-koncentrációval nem találkozhat a lelkes zenerajongó, mint október tájékán Budapesten. A kortárs zene még mindig a Budapesti Őszi Fesztivál egyik legfőbb erőssége.

Az idei BŐF legkülönösebb – egy egyszerű koncertélménynél messze többet nyújtó – eseménye minden bizonnyal a Klangforum Wien majdnem nyolc órás zenés lakomája lesz október 14-én. A világhírű ensemble nemcsak gazdag repertoárjából, vagyis a 20. század zenéjéből ad keresztmetszetet Gustav Mahlertől Helmut Lachenmannig, hanem egy különös kísérletre invitálja a vendégeket.

A kitűnő ételekből és jófajta borokból a koncertműsor szerint megkomponált vacsora lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk, miként hat egymásra a kulináris és az esztétikai tapasztalat, hogyan olvad össze az étkezés rítusán keresztül az alkohol és a zene mámora.
E lakománál egy fokkal talán hagyományosabb, de a maga műfajában éppoly izgalmas eseménynek ígérkezik a skót James Dillon egyetlen színpadi művének magyarországi bemutatója október 13-án. A Philoméla című opera, amely a görög mitológia egyik vérgőzös epizódját dolgozza fel, a japán No-színház és a barokk-opera sajátos ötvözete, napjaink egyik legeredetibb zenés színházi produkciója, a címszerepben a világhírű finn szopránnal, Anu Komsival.

Nemzetközi jelentőségű, de legalábbis nemzetközi szellemiségű lesz az a Michael Denhoff által megkomponált koncertformájú kettősportré – „Hommages et messages” –, amellyel a jeles német zeneszerző Kurtág György előtt tiszteleg. Az október 12-i est, e két elmélyült és rendkívül érzékeny szerző dialógusa, afféle zene- és kultúrtörténeti utazásnak ígérkezik, hiszen mindkettejük műveit át- és átszövik a különböző utalások és áthallások.

Egészen másért lesz izgalmas a klasszikus indiai dhrupad-éneklés mesterének tartott Amelia Cuni estje, amelyen John Cage 1970-ben írott Daloskönyveiből ad elő részleteket október 18-án. A rendkívül szuggesztív művésznő kortárszenei körökben is jól ismert, produkcióját világszerte lelkesedéssel fogadta szakma és nagyközönség egyaránt.

a696ae07-914a-4b96-bde9-c9eb36b956eb

Természetesen az Őszi Fesztivál programjából nem maradhatnak el a hazai kortárszenei élet legnagyobbjai: a Rácz Zoltán vezette Amadinda ütőegyüttes mellett két koncertet is ad idén az UMZE Kamarazenekar. Mindkét est tisztelgés: október 15-én az 1970-es évek legjelentősebb hazai zeneszerzői műhelyét, az Új Zenei Stúdiót, másnap, október 16-án pedig a minimálzenét Magyarországon meghonosító 180-as csoportot idézi meg az együttes.

A fiatalabb előadó- és zeneszerző-generációt idén három produkció képviseli. Október 7-én a Dandárfürdőben ad koncertet a különleges helyek és zenék iránt fogékony Accord quartet: műsorukon két ősbemutató mellett Henze és Ligeti 1. vonósnégyese lesz hallható. A Bécsben élő Szakács Ajtony Csaba által vezetett nemzetközi ensemble október 10-én mutatja be audio-vizuális kompozícióját. Az Őszi Fesztivál idén új műveket is rendelt: a legfiatalabb zeneszerző-generáció 10 tagját kérte fel arra, hogy Térey János legújabb kötetének egy-egy versét formálják dallá – e rendkívüli erejű költészet és a különböző zeneszerzői világok találkozására október 9-én kerül sor.

És ha kortárs zenéről beszélünk, nem felejthetjük ki a jazzt sem, a legélőbb műfajok egyikét. Október 7-én a kanadai harsonás, Tom Walsh triója lép az ugyancsak kanadai szaxofonos Richard Underhill társaságában, hogy meghatározhatatlan műfajú zenéjükkel a tavaszi Fringe Fesztivál zsűrije után az Őszi Fesztivál közönségét is elvarázsolják. Október 18-án a lassan világhírűvé váló zongorista Oláh Tzumó Árpád mutatja be a fiatal énekesnővel, Fellyvel közösen készített albumát New York-i zenészek társaságában.

Október 19-én egy nemzetközi tagokból álló, népzenei ihletésű jazz-együttes, a tavalyi Edinburgh-i Fesztiválon nagy sikert aratott Miraculous Jam All Stars tiszteleg Bartók Béla előtt, míg az Őszi Fesztivál zárónapján az ACT lemezkiadó és jazz-műhely két világsztárja ad koncertet: a gyönyörű svéd énekesnő, Viktoria Tolstoy és az európai Nu-jazz egyik legelismertebb együttese, a Wolfgang Haffner Band. Lesz miből válogatni.