Eleonóra

A Magyar Rádió zenei együtteseinek Bartók-emlékhangversenyei

2006.09.10. 00:00

Programkereső

Bartók Béla halálának 61. évfordulóján, szeptember 26-án Fischer Ádám vezényli a Rádiózenekart a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A műsor több szempontból is különleges, ugyanis a világjáró vendégszólista, Shlomo Mintz– két hangszeren, hegedűn és mélyhegedűn játszva – Bartók Fiatalkori hegedűversenyét és Brácsaversenyét is megszólaltatja.
13959c81-23b1-44ee-ba7e-b50d1b0d982a

A két kompozíciót világok választják el egymástól: az 1908-ban befejezett Hegedűverseny az ifjú szerző szerelmes lángolásától hevül, utolsó, vázlatokban ránk maradt műve, a Brácsaverseny főként nosztalgikus, népdalszerű dallamokat tartalmaz, amelyek a mélyhegedű jellegzetes keserédes hangszínén különösen mély érzelmekről tanúskodnak. Milyen sokatmondóak halála napján elhangzott szavai: "Csak azt sajnálom, hogy tele bőrönddel kell elmennem." Ez a képzeletbeli bőrönd – 1940-es tengerentúli emigrációját követően – mindig útra készen állt: a már soha nem teljesült hazautazásra – vissza, Magyarországra.

Mindkét mű csak a zeneszerző halála után hangzott el. A Brácsaversenyt – Serly Tibor utómunkálatai nyomán – 1949-ben mutatták be Minneanapolisban, a Fiatalkori hegedűversenyt – a kéziratot őrző hegedűművésznő, Geyer Stefi halála után – 1958-ban. A szeptember 26-ai hangversenyen a Két kép és A csodálatos mandarin szvit mellett a Brácsaverseny újabb – Bartók eredeti elképzelését hívebben tükröző – változata csendül fel, amelyet Nelson Dellamaggiore és Bartók Péter rekonstruált.

Szeptember 28-án a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa ad hangversenyt a Zeneakadémián Thész Gabriella, Strausz Kálmán és Nemes László Norbert vezényletével. A rendezvényen részleteket láthatunk Gaál István Gyökerek című, Bartók életútját végigkövető, poétikus filmjéből.