Konrád

A Birminghami Szimfonikus Zenekar a Művészetek Palotájában

2006.09.13. 00:00

Programkereső

Újabb híres zenekar koncertjének helyszínéül választották a Művészetek Palotáját, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet: szeptember 27-én a Birminghami Szimfonikus Zenekar lép föl, a Filharmónia Budapest Kht. szervezésében.

Az 1920-ban alapított együttes fennállása alatt a legkitűnőbb karmesterekkel és szólistákkal dolgozott. Közép-Angliában regionális vezető szerepet tölt be. Az első – ünnepi –hangversenyüket Sir Edward Elgar brit zeneszerző és karmester vezényelte.

Az együttes legújabb kori dicsőséges periódusa Sir Simon Rattle nevéhez fűződik, aki 18 évig, 1998-ig állt a társulat élén. Ő harcolta ki a szimfonikusok számára a csaknem 2200 személyes új hangversenytermet. Ez különösen érdekes, hiszen az 1991-ben felavatott Symphony Hall az egyik sikeres munkája az Artec cégnek. Ez a Russell Johnson vezette szakértői gárda készítette a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai terveit is.

A szeptember 27-i koncert szólistája a holland Janine Jansen, aki Csajkovszkij Hegedűversenyét szólaltatja meg. Jelenleg a finn
Sakari Oramo tölt be zeneigazgatói posztot a zenekarnál. Eredetileg hegedűsnek készült, első karmesteri feladatait a Finn Rádió Szimfonikus Zenekaránál kapta.