Konstantin

A Nemzeti Filharmonikusok Berlinben

2006.09.14. 00:00

Programkereső

Külföldön kezdi idei évadját a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Szeptember 15-én és 16-án a Berlini Filharmónia 1100 személyes kamaratermében lépnek fel, Európa egyik legrangosabb eseményén: a Berlini Ünnepi Játékokon.
7b91bfa0-300e-4994-9bd4-02c7eb16e4b3

Az együttes Kurtág György személyes kérésére játszik éppen itt, Kocsis Zoltán vezényletével. 18 évvel ezelőtt, 1988. október 16-án ebben a teremben mutatták be Kocsis Zoltán közreműködésével Kurtág neki és Eötvös Péternek ajánlott, op. 27 no. 1-es …quasi una fantasia… című művét, amelyet a Berlini Ünnepi Játékok megrendelésére komponált.

Szeptember 16-án ez a mű is megszólal Kocsis és az Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, a nagyszerű francia zongoraművész, Jean-Efflam Bavouzet közreműködésével. Ugyancsak ő a szólistája – Perényi Miklóssal együtt – Kurtág Kettősversenyének, akitől ezen az estén még egy mű, a Grabstein für Stefan is elhangzik.

A hangverseny második részében Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darabját játssza el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Előző esti koncertjükön Bartók három kompozícióját – az Erdélyi táncokat, a Román népi táncokat és a Divertimentót –, köztük pedig Webern, illetve Szőllősy András egy-egy vonószenekarra írott művét hallgathatja meg a fesztivál közönsége.