Aladár, Álmos

Viktória!

2006.09.14. 00:00

Programkereső

A Victoria Kamarakórus ismét fényes sikert aratott. A Helsinkiben megrendezett II. Harald Andersén Nemzetközi Kamarakórusversenyen megosztott második helyezést kaptak. Első díjat a zsűri nem adott ki.

A Victoria Kamarakórus és Cser Ádám

A versenyre 3 évenként kerül sor, legfeljebb 12 kórus részvételével. Idén 10 együttest hívtak meg, ebből 8 jelent meg. Az alapvető különbség a többi kórusversenyhez képest, hogy míg azokon tilos, itt megengedett a profi kórusok, illetve a profi énekesek részvétele az adott együtteseken belül. A kamarakórust ezen a versenyen is Cser Ádám vezényelte.

A magyarországi kóruskultúra nem vész el, csak átalakul. Az utóbbi években sorra alakultak hazánkban a mozgalmi jellegű kóruskultúrától eltérő, hagyományban gyökerező nyugati típusú énekegyüttesek, melyek közül az egyik legizgalmasabb és legsikeresebb az 1998-ban, Szegeden alakult Victoria Kamarakórus.

Tagjai nem mindennapi lelkesedéssel és odaadással dolgoznak, aminek eredményeként számos díjjal büszkélkedhetnek. Legutóbb éppen az idei Goriziai Nemzetközi Kórusversenyről hozták el a fődíjat és két különdíjat. A kórus érdeklődésének középpontjában a reneszánsz és a kortárs repertoár áll: szinte valamennyi koncertjükön bemutatnak új művet, vagy korábban itthon nem hallott reneszánsz alkotást.

Résztvevő kórusok
The Esoterics (USA)
Grex Musicus (Finnország)
Jubilate (Finnország)
Junges Vokalensemble Hannover (Németország)
Komorni Zbor AVE (Szlovénia)
Sofia Vocal Ensemble (Svédország)
Tritonuksen laujat (Finnország)
Victoria Kamarakórus (Szeged, Magyarország)

Zsűritagok:
Frieder Bernius (Németország)
Stephen Cleobury (Anglia)
Tonu Kaljuste (Észtország)
Stefan Parkman (Svédország)
Hannu Norjanen (Finnország)

Eredmény:
Megosztott II. díj: Sofia Vocal Ensemble, Victoria Kamarakórus
III. díj: Grex Musicus