Fülöp, Evelin

A Hungaroton újdonságai

2006.09.16. 00:00

Programkereső

A Hungaroton szeptemberben két kiadvánnyal is tiszteleg Mozart előtt, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Mindkettő főszereplője Malcolm Bilson, aki a felvilágosodás korában népszerű billentyűs hangszer, a fortepiano világszerte egyik legelismertebb előadóművésze.

Az egyik kiadvány Mozart összes zongoraszonátáját tartalmazza (HCD 31009–14), a másikon Két Mozart-mestermű korabeli átiratban hallható (HCD 32414). Malcolm Bilson mellett Zvi Meniker fortepianózik, Abigail Graham oboázik, Tóth Mónika hegedül, Móré László brácsázik, csellón Vályi Csilla működik közre.

Malcom Bilson különlegesen bensőséges kapcsolatot alakított ki Mozart zenéjével, hiszen a zongoraversenyeket Sir John Eliot Gardiner vezényletével, az English Baroque Soloists közreműködésével vette lemezre a Deutsche Grammophon kiadónál, a hegedű–zongora szonátákat Sergiu Luca hegedűművésszel, Mozart összes zongoraszonátáját pedig éppen a Hungarotonnál rögzítette az 1990-es évek elején. Most ezt a hatlemezes sorozatot adja ki újra a magyar hanglemez-kiadó díszdobozban, amely a Mozart-évforduló tiszteletére most mindössze három CD áráért vásárolható meg. hallható, és amelyet szeptembertől lehet megvásárolni, szintén jelentős árkedvezménnyel.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Hungaroton katalógusának egyik színfoltját jelentik az Egri & Pertis Duo lemezei. Ennek nem csak a két kiváló muzsikus által képviselt művészi színvonal az oka, hanem az a tény is, hogy a tizenöt éve házaspárként koncertező művészek tulajdonába került egy hangszer-ritkaság: az 1904-ben épített, úgynevezett „duplazongora” (eredeti nevén: Pleyel Double Grand Piano). A két oldalán billentyűsorral ellátott instrumentum különleges hangját a Hungaroton háromlemezes Pleyel Double Grand elnevezésű sorozatában örökítette meg, de hagyományos zongorán készített felvételeik is nagy visszhangot váltottak ki Magyarországon és külföldön egyaránt. Liszt Ferenc összes, két zongorára, négy kézre írott opera-parafrázisa és -átirata Liszt Hanglemez Nagydíjas felvétel lett, de a nemzetközi kritika olyan neves képviselője is elismerte az Egri & Pertis Duo művészetét, mint a Classics Today.

Egri Monika és Pertis Attila most újabb felfedezéssel rukkol elő: 150 évvel Mendelssohn halála után a zeneszerző tízéves korában írt, két, minden eddiginél korábban keletkezett művét rögzítették. Ezek mellett hallható a nevezetes Szentiván-éji álom kísérőzenéjének négykezes átirata, amely szintén World Premier Recordingként hallható a lemezen (HCD 32410). A duó 2006 nyarán ismét a duplazongorához ült, hogy újabb három lemez anyagát rögzítse. Ezek egyike DVD formájában lát majd napvilágot jövő januárban a világ legnagyobb zenei vásárán, a Cannes-ban megrendezendő MIDEM-en.

1bd1760a-e547-4d2b-abe7-7ae7b5b014d8

A Hungaroton az utóbbi években a zenetörténet jónéhány, a nagyközönség előtt többnyire ismeretlen dalszerzőjét mutatta be kiváló magyar előadók közreműködésével. Ilyen volt például Dohnányi Ernő, a Beethoven-kortárs Fusz János, Goldmark Károly, a budapesti Operaház egykori igazgatója, Mihalovich Ödön, Hubay Jenő, vagy a Liszt-barát Raff dalait tartalmazó lemez. Ebbe a sorba illeszkedik az a kiadvány is, amelyen César Franck vokális kompozíciói hallhatók világelső felvételen, hiszen érdekes módon a Franciaország egyik nemzeti zeneszerzőjének, a híres d-moll szimfónia, valamint számos nagyszabású orgonamű alkotójának Debussyt megelőző és a zenei impresszionizmust jósoló különleges dalait eddig még senki nem rögzítette. A lemezen (HCD 32425) Létay Kiss Gabriella énekel, Hauser Adrienne zongorázik, Bogányi Tibor csellózik.