Aladár, Álmos

Kismarton sztárjai: Haydn és Händel

2006.09.18. 00:00

Programkereső

Pedig az osztrák zenekritikusok nem arról híresek, hogy az egekig magasztalnak egy nem ausztriai művészt. Az idei Haydn-fesztivál a korábbiak sikerét is felülmúlta, s feltűnően sok látogatót vonzott Angliából.

Nem csoda, a programot - ahogyan a cím is jelezte - Haydn és Händel műveire, az oratórium műfajára alapozták. A két zeneszerző kötődik a szigetországhoz: bár egyaránt Bécsből indultak, az igazi sikert mindkettejüknek London hozta meg.

A tíznapos fesztivál a Teremtéssel indult, ennek az előadása váltotta ki az osztrák napilap munkatársából a fenti lelkesedést, és persze műsorra került Händel Messiása is. Csemegének számított a Händel & Haydn Society Orchestra Boston zenekari koncertje, amelyen felcsendült Händel Vízi zene című műve. Szerette a közönség Händel és Michael Haydn orgonakoncertjeit is. Igazi tomboló sikert még egy magyar muzsikus aratott: Boldóczki Gábor két trombitaestje (prágai kamarazenekari kísérettel) egyaránt elvarázsolta a közönséget és a kritikusokat.

A fesztivált immár lassan húsz éve irányító Walter Reicher az idén olyasmivel dicsekedhet, ami kevés fesztiváligazgatónak adatik meg: csaknem százszázalékos volt a kihasználtság. Összesen mintegy tízezer látogató kereste fel Burgenlandot a tíz nap alatt, csodálta meg azt a helyszínt, ahol Haydn annak idején muzsikált, s ha már ott járt, Kismartonban, bekukkantott az Esterházy-palota állandó kiállításába, ismerkedett a nemesi dinasztia történetével, a képzőművészet iránti szeretetével.

A fesztivál közönségének háromnegyede évről évre visszatér, csaknem felearányban vannak a külföldiek - mintegy igazolandó, hogy nem csak Mozart neve és muzsikája jelent vonzerőt.

A Haydn-fesztiválnak egyébként nincsenek anyagi gondjai, kiadásait 70 százalékban saját bevételeiből fedezi, a többit központi, tartományi és városi forrásokból kapja. A támogatás körül nincs vita: a fesztivál vendégei átlag hét napot töltenek itt. Ez igazolja azoknak az elméletét, akik esküsznek a kultúrturizmusra: ez a vidék, bármenynyire is szép, nem nyújt különlegességet, a turista jó esetben megszakítja itt útját, hogy kicsit körülnézzen, egyegy borospincét felkeressen, egy-egy várat megtekintsen.

A Haydn-fesztivál még csak nem is az egyetlen ilyen vendégmarasztaló rendezvény: nyáron a fertőmeggyesi tavioperett-fesztivál, a szentmargitbányai római kori romokban rendezett opera-előadás, a lékai kamarazenei fesztivál ugyancsak vonzza a közönséget. Hosszabb maradás csakis a jól összeállított programmal érhető el.

A kismartoni Esterházy-kastélynak, a Haydn-napoknak, a fesztiválnak hamarosan új konkurenciája akad: október közepén felújítva fesztivállal várja a közönséget Raidingban (Doborjánban) Liszt Ferenc színvonalas koncertteremmé alakított szülőháza, amely szintén rendszeres zenei események helyszíne lesz.