Konstantin

Október a Palotában

2006.09.20. 00:00

Programkereső

Cseppet sem lesz bánatos az ősz a Művészetek Palotájában. A gazdag programban olyan nevek szerepelnek, mint Ella István, Kurt Masur, a Londoni Filharmonikus Zenekar, Kelemen Barnabás vagy a Boban Marković Orkestar.
5de5ca40-a818-4649-8ab0-d49851b3436e

Az alig fél éve átadott, hatalmas és főként gyönyörű hangú orgonán a hangszer mestere, Ella István játszik október 8-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A barokk orgonairodalom, Bach és kortársainak legszebb alkotásai hangzanak el a koncerten.

Legutóbb 1999-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon járt Budapesten Kurt Masur a Londoni Filharmonikus Zenekarral. Október 26-án érkeznek ismét vendégszereplésre: Mendelssohn Hebridák-nyitányát, Schumann a-moll zongoraversenyét (szólista: Helen Huang), Brahms II. D-dúr szimfóniját szólaltatják meg, Masur vezényletével.

Öt rendkívüli tehetségű, de máris világhírű fiatal muzsikus, a Jeunesses Musicales Hungary és a Fidelio arra szövetkezett, hogy október 29-én délután és este a halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyermekek javára adjon és szervezzen koncertet. Fenyő Lászlót (cselló), Kelemen Barnabást és Kokas Katalint (hegedű), Zempléni Szabolcsot (kürt), valamint Zsoldos Bálintot (zongora) hallgatni a nemes céltól függetlenül is nagy élmény. Mindkét koncerten a Danubia Szimfonikus Zenekar kíséri őket Hamar Zsolt vezényletével.

A világzene kedvelői jobbnál jobb programokban dúskálhatnak októberben. A balkáni zene egyik sztár-együttese, a Boban Markovic Orkestar október 15-én játszik a hangversenyteremben. A zenekar vendége a sokoldalú énekesnő, Palya Bea és a vajdasági Rúzsa Magdolna lesz.

Október 19. és 21. között a Mediterrán Fesztivál ígér élményekben gazdag programot. Először a görög Primavera en Salonico együttes hallható a Fesztivál Színházban, szólistájuk a vonzó énekesnő, Savina Yannatou lesz. A portugál Madredeus tavaly is sikert aratott a palotában, idén újra az Um Amor Infinoto című programot hozzák a hangversenyterembe. A fesztivált az elementáris lendületű dél-olasz Spakka-Neapolis 55 zárja a Fesztivál Színházban.