Gábor, Karina, Ders

A Mezzo TV októberi ajánlata

2006.09.21. 00:00

Programkereső

A Mezzo TV októberben is különleges klasszikus zenei, jazz- és operaműsorokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Október 1., vasárnap

12:45 Ligeti György: Musica Ricercata

A júniusban elhunyt Ligeti György különlegesen gazdag zenei örökséget hagyott hátra. Zongorára írt kompozícióiból Dana Ciorcarlie román művésznő játszik.

Október 3., kedd
20:45 A King’s Consort koncertje a londoni Wigmore Hallból (1975)

Az 1980-ban alapított King’s Consort Európa egyik legnevesebb régi zenei együttese, mely világszerte koncertezik. Több mint 75 felvételükkel és egymillió eladott lemezükkel talán a legkeresettebb historikus hangszereken játszó zenekarnak számítanak.

Október 4., szerda
20:45 J.S.Bach: Musikalisches Opfer

Bach c mollban írt Zenei áldozatát a Kuijken fivérek és Robert Kohnen korhű hangszereken adják elő Lipcse Régi Városházán.

21:45 J.S.Bach: Brandenburgi versenyek

Bach kötheni évei alatt Lipót herceg udvarában saját zenekarát vezethette, miközben számos instrumentális kompozíciót rendeltek tőle. Ez kiváló lehetőség volt, hogy új technikákkal kísérletezzen és fejlessze stílusát, ekkor írta a kamaraegyüttes számára Brandenburgi versenyeket. A Freiburgi Barokk Zenekar korhű hangszreken adja elő a hat mesterművet. A kiváló együttes a 18. századi hagyományokhoz hűen karmester nélkül játszik.

Október 5., csütörtök
19:00 A Chris Potter Group a Párizsi Jazz Fesztiválon

Chris Potter rendkívüli tehetségű fiatal szaxofonos, aki az utóbbi években nemzetközi elismertséget szerzett, 2000-ben és 2001-ben is megkapta a Koppenhágai Jazz Díjat, játszott többek közt Paul Motian, a Mingus Big Band, Dave Douglas, Kenny Werner, John Patitucci és Steely Dan együtteseiben. Ezúttal a 2004-es Párizsi Jazz Fesztiválon adott koncertjének felvételét láthatjuk.

Október 14., szombat
20:45 Marais: Alcide
Marin Marais és Loius de Lully operája (2006)

Egy kortárs művész, Ange Leccia rendezésében látható Marais operája olyan szereplőkkel, mint Aurélia Legay, Salomé Haller, Stéphanie Révidat, Sophie Landy, Brigitte Balleys, Paul Agnew és Nicolas Cavallier.

Október 19., csütörtök
19:00 Pat Metheny a Marciac Jazz Fesztiválon (koncert, 2003)

„Úgy hiszem, zenészként előre kell mozdítanunk a dolgokat. És bár mint mindenki, én is szeretek standardeket játszani, úgy fejlődöm, ha mással is foglalkozom.”

afa673d7-d1fd-4189-9935-b5fe1b04e5df

Október 25., szerda
19:00 Caine variációk (dokumentumfilm, 2005)

Uri Caine hét évesen kezdett zongorázni, majd 12 éves korától Bernard Peiffer francia jazz zongoristához került. Később a Pennsylvaniai Egyetemen George Crumbnál tanult, a klasszikus zenével és a jazz stílusaival egyaránt foglalkozott. 1980 óta New Yorkban él, a jazz színterének kiemelkedő alakja, de adott már ki klezmer albumot is Mickey Katzcal és Don Byronnal. Klasszikus érdeklődése továbbra is meghatározza zenéjét, Bach és Wagner mellett Mahler muzsikájával is foglalkozott behatóan, az osztrák zeneszerző előtt tisztelgő albuma számos kitüntetésben részesült. Legújabb projektje Bartók munkásságára koncentrál.

Október 30., hétfő
21:45 Elizabeth Schwarzkopfra emlékezünk

Richard Strauss műveinek egyik legnagyszerűbb előadóját különleges koncertfelvételen láthatjuk: A Rózsalovag Marsallnéja volt a fantasztikus énekesnő kedvenc szerepe, 1961-ben a londoni Philharmonia Zenekarral, Charles Mackerras vezényletével adta elő. A műsorban látható lesz még több Richard és Johann Strauss kompozíció is.