Ervin

A ruandai népirtás kapcsán állítanak bíróság elé egy zeneszerzőt

2006.09.22. 00:00

Programkereső

Több vád miatt is a Ruandai Nemzetközi Törvényszék elé citálták Simon Bikindi ruandai komponistát: többek között népirtásban való részvételért és emberiség elleni bűntettekért teszik felelőssé.
0b3d6ac3-dbb3-48ac-93cb-7d23324bc7af

Bikindi a közkedvelt Irindiro Balett Társulat alapítójaként, énekes-táncosként és zeneszerzőként vált Ruandában ismertté, a ’80-as években az Ifjúsági és Sportminisztériumban magas rangú közhivatalnokként tradicionális dalokat és táncokat népszerűsített. Vádlói szerint az 52 éves zenész 1990 és 1994 között részt vett a tuszik elleni gyűlöletkeltő médiakampányban. A vádirat alapján Juvenal Habyarimana elnökkel egyeztetett a dalaihoz írt szövegekről, amelyeket egy rádiócsatorna sugárzott a száz napig tartó gyilkolás alatt. Gyakran közvetlenül a támadások előtt és után játszották le a dalokat, amelyek a tuszi „ellenséget” és a hutu törzs mérsékelt tagjait tették felelőssé az ország problémáiért.

Az ügy precedens értékű lehet, mert bár a médiakampány irányítói közül már többeket beidéztek, ez az első alkalom, amikor a fajgyűlöletre uszító dalok szerzője, a kampányban csak közvetetten résztvevő személy áll a Törvényszék elé. Még ha az emberiség ellen elkövetett bűntett és a népirtást előkészítő konspiráció vádjai nem is állnak meg, Bikindi minden bizonnyal hosszú börtönbüntetés elé néz, mivel gyilkosságban való közreműködéssel, egy fegyveres csoport irányításával és számos tuszik elleni támadás vezetésével vádolják.