József, Bánk

Magyar versenyző a 8. Nemzetközi Oboaversenyen

2006.09.23. 00:00

Programkereső

2006 októberében kerül megrendezésre Japánban a 8. Nemzetközi Oboaverseny Karuizawában, amely az egyik legrangosabb oboa verseny a világon. A résztvevőket egy előzőleg kiküldött CD alapján válogatják ki és hívják meg a versenyre. Örömteli hír, hogy a versenyre a magyar Balla Tamás is bejutott.
704f0eb7-1fae-4486-baa6-836fa956ceab

Októberben még három forduló van hátra, amelyek során a körülbelül negyven oboista közül tizenöt jut be a második fordulóba, majd öt a fináléba. Balla Tamás tíz évesen kezdte oboa tanulmányait Kazinczi Andrásné növendékeként szülővárosában, Salgótarjánban. Tanulmányait Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, ahol tanára Kemény János volt. Eddig az ideig az Oboisták Országos Oboaversenyét három egymást követő alkalommal nyerte meg. 2004-ben immár a Liszt Ferenc Zeneakadémia színeiben és Pongrácz Péter, valamint Kiss József irányításával megnyerte az UFAM nemzetközi oboaversenyt is Párizsban.

Tamást olyan művészek tanították mesterkurzusokon, mint Dan Stolper (USA), Elaine Douvas (USA), Lencsés Lajos (H), Gordon Hunt (GB), Hansjörg Schellenberger (G) és Christian Wetzel (G). Zenekari zenészként már járt Amerikában, Európában és Ázsiában is. Tizenhét évesen elnyert egy ösztöndíjat az Interlocheni Művészeti táborba (USA), ahol Dan Stolpernél tanult, továbbá játszott a Világ Ifjúsági Szimfonikus Zenekarában (WYSO). 2006-ban ösztöndíjasként részt vett a santanderi nyári Zeneakadémián, ahol lehetőséget kapott, hogy közösen koncertezzen olyan művészekkel, mint Gulyás Márta, Claus Thunemann és Radovan Vlatkovic. Jelenleg a Zeneakadémia mellett a madridi Escuela Superior de Musica Reina Sofia iskolában tanul Hansjörg Schellenbergernél, ahova szintén ösztöndíjjal került be.