Eleonóra

Hangot adunk

2006.09.25. 00:00

Programkereső

Adni jó – tartja a régi bölcsesség. De hogy annak is jó legyen, aki kapja, nem árt, ha mindenkinek azt adjuk és úgy, amire szüksége van. Kérni és kapni ugyanis a legnehezebb dolgok egyike.
846c3bc1-6e65-4adb-9a05-4e62fac0a438

Ezekben a napokban éppen négy éve, hogy szabadúszó zenei szakíróként – kevésbé szépen, ám annál pontosabban szólva: önfoglalkoztató munkanélküliként –, egy akkor még totálisan ismeretlen komolyzenei weboldal képviseletében először kopogtattam a Fidelio.hu jelenlegi szponzorának ajtaján. Néhány hónappal később egy maroknyi koncertrendező és lemezkiadó képviselőjét sikerült meggyőznöm arról, hogy a Fidelio Magazin ötlete életképes, és hogy csak nyerhetnek azzal, ha egy számukra fontos piac többszereplőssé válik.

Vajon pénzt kértünk és kaptunk? Sokkal többet: bizalmat. A pénz csak vak – habár sokszor égetően hiányzó – eszköz, és a világon több van belőle, mint gondolnánk. A bizalom ellenben tőke – mégpedig egy olyan speciális tőke, amely nemcsak annak fial, aki kapja, hanem annak is, aki adja. A pénzt kölcsön lehet adni, és amikor a kölcsönt visszaadják, legfeljebb a kamattal leszünk gazdagabbak. De aki bizalmat kapott, az meghálálja – és mindketten gazdagabbak lesznek azzal az értékkel, amit a bizalom szült. Mert valódi értéket csupán pénzből létrehozni lehetetlen: hit és elkötelezettség is kell hozzá. Mi is igyekeztünk meghálálni a bizalmat: főtámogatónk ma már nem egy ismeretlen weboldalt, hanem az egyik legerősebb hazai kulturális brandet támogatja, partnereink pedig, akik a kezdeti időkben kiálltak mellettünk, ma jóval több emberhez juttathatják el üzenetüket, mint valaha.

Most, négy év elteltével a Fidelio abban a szerencsés helyzetben van, hogy – fokozatosan többet és többet – visszaadhat annak a zenei életnek, amely megszülte és azóta is élteti. A kezdetektől ingyenes programközlés mellett a magunk szerény eszközeivel számos rendezvényt támogattunk: a Bartók-vetélkedőt, a Liszt-versenyt, tavasz óta pedig megpróbáljuk a talán legnagyobb múltú ifjúsági zenei szervezet, a Jeunesses Musicales Hungary tevékenységét is feltámasztani tetszhalott állapotából. Talán feltűnt, hogy a Fidelio Magazin címoldalán ezúttal nem az Operaház vagy valamelyik nagy fesztivál hirdetése látható, hanem egy jótékonysági hangversenyé. Mielőtt bárki aggódni kezdene: nem a hirdetőink pártoltak el tőlünk. Mi pártoltunk egy kezdeményezéshez.

Október 29-én a Művészetek Palotájának szokásos játszóháza, a Cifra Palota azoké a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekeké lesz, akik egyébként aligha juthatnának el ebbe a csodálatos intézménybe. A gyerekek délután egy koncertet is meghallgathatnak a Nemzeti Hangversenyteremben, mégpedig öt kiemelkedően tehetséges fiatal magyar szólista – akik összesen talán már több nemzetközi díjat nyertek, mint a vízilabda-válogatott – és az ezúttal Hamar Zsolt vezette Danubia-zenekar előadásában. Este pedig Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Zempléni Szabolcs és Zsoldos Bálint egy jótékonysági koncert keretében egy-egy versenyművel lép pódiumra – immár a nagyérdemű előtt. Ha Ön is úgy gondolja, csatlakozzon hozzánk! Mi ott leszünk.

(A Fidelio Magazin 2006. októberi számának Prelűdje)