Márk

Nemzetközi Lant- és Gitár Fesztivál Győrben

2006.09.25. 00:00

Programkereső

Október 6. és 8. között nyitja meg kapuit az első Nemzetközi Lant- és Gitárfesztivál a Zichy-Palotában. A koncerteken és az előadásokon túl mesterkurzusokon is részt vehetnek az érdeklődők.
f4eb8456-1db6-40a5-b5ea-9ed9b6936933

A lant, amely négy évszázadon keresztül Európában az egyik legnépszerűbb instrumentum volt, manapság ismét a virágkorát éli. Nyugat Európa nagyvárosaiban már régóta nem számít kuriózumnak egy régizene, ezen belül egy lant tanszék: a Hágai Királyi Akadémia Barokk Tanszékén 35 éve működik ilyen.

Mivel Magyarországon intézményes keretek között a legtöbb régizenei hangszer - s így a lant - oktatása sem megoldott, a régizene-kurzusok mellett örvendetes egy ilyen Fesztivál megszületése. Sehol a világon nem szerveztek eddig lantfesztivált, ezért is üdvözölte nagy eseményként a mintegy 260 taglétszámú Francia Lanttársaság a Győri Zichy Palota kezdeményezést.

Már az igény és az érdeklődés is elég nagy ahhoz, hogy legalább egy zenei intézményben lehessen lantot tanulni Magyarországon, egy olyan zenei nagyhatalomban, ami két nemzetközi hírű lantost is adott a reneszánsz Európának. Bakfark Bálint mellett ritkán esik szó a Sopronban született és felnőtt Hans Newsidlerről, aki a török terjeszkedés miatt családjával Nürbergbe menekült. Ő lett a német reneszánsz legjelentősebb lantos komponistája és játékosa, lantiskolája mind a mai napig a leghasználhatóbb metódus.

További információ: www.barokk.hu, www.zichypalota.hu, www.lant.hu.