Zsuzsanna

A Kultúra Magyar Városa 2006

2006.09.28. 00:00

Programkereső

Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2006 címet szeptember 28-án. A cím olyan városi önkormányzatok elismerése, melyek a helyi kulturális, művészeti életet kiemelkedően fejlesztik és támogatják.

A címet Boldizs Kálmánné, Székesfehérvár alpolgármestere és Jánosdeák Gábor, Sárospatak polgármestere vette át Arató Gergely államtitkártól 2006. szeptember 28-án. A Kultúra Magyar Városa cím a városok által az előző öt évben elért kulturális teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál.

A címre évente egy alkalommal lehet pályázni, lakosságszám szerinti három kategóriában: 30000 lakos feletti, 8000-30000 lakosú, illetve 8000 lakos alatti városok nevében. Idén az első két kategóriában 17 város pályázott az elismerésre, a harmadik kategóriában senki nem kívánt élni a lehetőséggel.

A pályázóknál elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékeli a bíráló bizottság. Fontos szempont például a város adottsága, kulturális aktivitása, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, a kulturális beruházások, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, kulturális turisztikai helyzetkép (pl. a fesztiválok, kulturális turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra megléte, állapota, a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség.

A címet a nyertes városok – kizárólag az adományozás évének megjelölésével – korlátlan ideig használhatják, ami jelentős szerepet játszhat többek között a városmarketingben, a kommunikációban, pályázatok benyújtásánál. A kiválasztott városok 1-1 millió forint pénzjutalomban is részesülnek az Oktatási és Kulturális, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól. 2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el a címet.